Yahoo “probabil” conștient de atacul cibernetic!

0
453

Yahoo a recunoscut că a pierdut conturile a 500 de milioane de utilizatori într-un atac cibernetic în 2014.

Fostul director executiv al gigantului Yahoo a vorbit despre dezvaluirile “tulburatoare” cu care sa confruntat pe parcursul lunii trecute, inclusiv o încălcare majoră care a compromis sute de milioane de conturi de utilizatori și acuzațiile publice potrivit cărora a fost mână în mână cu serviciile secrete americane.

Ross Levinsohn, care a fost director executiv al Yahoo, în 2012, înainte de numirea șefului de curent Marissa Mayer, a declarat că încălcarea de protocol privind folosirea datelor clienților a fost: “cu siguranță nu a fost ceva care a trebuit dezvăluit” înainte ca afacerea cu Verizon să apară, dar că “este foarte probabil ca Yahoo să fi știut despre”.

Luând cuvântul în timpul unui interviu cu CNBC, Levinsohn face referire la echipa companiei de experți în informatică – cunoscută sub numele de “The Paranoids” – spunând că a petrecut întreaga zi lucrătoare analizând rețelele de calculatoare ale firmei și sistemele interne pentru semne de atac cibernetic.
“Ei au fost, probabil, cei mai deștepți oameni din întreaga companie și au fost pe partea de sus a lucrurilor, astfel că atacul s-a produs si ei nu au știut despre, iar acest lucru nu are nici un sens pentru mine”, a spus Levinsohn.

Masivul atac de la Yahoo, care este considerat că ar fi cea mai mare încălcare a datelor personale cunoscute în istorie, prin compromiterea a sute de milioane de nume de utilizatori, adrese de e-mail, numere de telefon, datele de naștere, întrebări de securitate și parole.
Pe fondul de scepticism, compania a dat vina pe un anonim “actor sponsorizat de stat”.

După ce incidentul a fost făcut public, Yahoo s-a confruntat cu critici din partea a multor senatori din SUA pentru întârzierea de doi ani în raportarea incidentului din 2014 privind securitatea pentru public.
“Aceasta este o informație cu caracter personal extrem de sensibilă, pe care hackerii o pot folosi nu numai pentru a accesa conturile clienților Yahoo, dar și pentru a obține acces la orice alte conturi sau servicii pe care utilizatorii uzuali le accesează”, au spus senatorii. “Acest lucru este inacceptabil.”

Aproximativ o săptămână mai târziu, după știrile de hacking, firma a fost târâtâ înapoi în lumina reflectoarelor dupa ce Reuters a pretins că Yahoo a lucrat alături de guvernul Statelor Unite pentru a scana sute de milioane de conturi de e-mail ale clienților săi, în numele Agenției Naționale de Securitate (NSA).

Potrivit The Guardian, surse din interior susțin că programul de supraveghere a fost pentru prima dată descoperit de către experții de securitate Yahoo în luna mai 2015, crezând inițial că hackerii s-au infiltrat rețelele sale de calculatoare. Ca răspuns la acuzații, un purtător de cuvânt a declarat:
“Yahoo este o companie care respectă legea, și este în conformitate cu legile Statelor Unite ale Americii.”
Companiile rivale, inclusiv Microsoft, Google, Twitter și Apple, au negat primirea unor cereri similare din partea guvernului american pentru a instala software-ul personalizat secretos, care ar scana
e-mailuri primite și atașamentele lor.

Sursa: ibtimes.co.uk

Facebook Comments

LEAVE A REPLY