„Via Carpatia”: Europa de Est își face autostradă care va trece și prin România !

0
8949
Europa de Est își face autostradă. Via Carpatia v
Europa de Est își face autostradă. Via Carpatia

Europa de Est vrea să construiască o axă rutieră numită „Via Carpatia”, care să lege Lituania de Grecia de la nord la sud.


Mai multe state est-europene s-au întâlnit la Varșovia  și au semnat o declarație comună prin care își exprimă adeziunea și interesul pentru acest  proiect de infrastructură.

Ministrul polonez al Infrastructurii și al Construcțiilor, Andrzej Adamczyk, a declarat că viitorul coridor rutier va contribui la dezvoltarea economică a țărilor din Europa Centrală și de Est, relatează publicația tvn24bis.pl.

Adeziunea a fost semnată de 7 state printre care România, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina și Turcia. Cehia a participat la întâlnire în calitate de observator, în vreme ce Bulgaria a anunțat că este interesată de proiect și îl analizează.

Via Carpatia, cu o lungime de cca. 3.300 de kilometri, va porni de la Marea Baltică, din Lituania, și va trece prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia. Statele europene doresc să construiască și o ramură a acestei axe rutiere care să se continue spre est, în Ucraina.

Via Carpatia este o axă vitală pentru dezvoltarea regiunilor din Europa Centrală și de Est. Este o cale de comunicație care nu respectă principiul implementat până acum de a construi rutele principale pe axa est-vest”, a mai spus ministrul polonez al Infrastructurii și al Construcțiilor.

Potrivit acestuia, proiectul ar putea să fie implementat în perioada 2024-2026, scrie penzcsinalok.transindex.ro. Aaceastă axă rutieră  urmează să fie construită din fonduri guvernamentale din fiecare stat semnatar, dar și fonduri UE.

Dezbaterile oficialilor prezenți la întâlnire au punctat faptul că Via Carpatia este importantă nu numai pentru dezvoltarea economică a țărilor est-europene, ci și pentru țări precum Turcia, Finlanda sau statele din Orientul Mijlociu.

sursa: penzcsinalok.transindex.rotvn24bis.pl.

Facebook Comments

LEAVE A REPLY