Universitatea Craiova – Campioana unei mari iubiri – 68 de ani de istorie !

0
6238

Astăzi este zi de sărbătoare. Oltenii aniversează ziua în care s-a născut o legendă, Universitatea Craiova.

O echipă extrem de iubită, deschizătoare de drumuri în ceea ce privește performanțele obținute de echipele de club românești, dar cu o istorie zbuciumată în ultimul deceniu, Universitatea Craiova a fost și va rămâne “campioana unei mari iubiri”.

Legenda au scris-o: Otet, Lung, Irimescu, Tilihoi, Cămătaru, Boldici, Ciupitu, Oblemenco, Balaci, Ticleanu, Ungureanu, Crișan, Purima, Cârțu, Geolgău, Negrilă și mulți, mulți alții. Ei au alcătuit echipa de aur a Craiovei, iar numele acestor jucători, care au făcut istorie pentru Universitatea Craiova, stă in continuare pe buzele nostalgicilor de toate vârstele.

Înființată în 1948, echipa a reprezentat secția de fotbal a Clubului Sportiv Universitar Craiova, care aparținea statului român, prin intermediul Uniuniii Naționale a Studenților din România (UNSR). Primul meci oficial al UNSR Craiova a avut loc pe 5 septembrie 1948, la Filiași, dată ce va rămâne in istorie ca naștere a legendarului club craiovean.

În 1950, echipa a fost redenumită Știința Craiova, nume rămas și astăzi drag suporterilor. Rând pe rând, Știinta Craiova a promovat diviziile și in 1964 promovează în prima liga. Doi ani mai târziu, în 1966, echipa va lua numele de Universitatea Craiova.

Universitatea Craiova a fost deschizătoare de drumuri în ceea ce privește performanțele obținute de echipele de club românești. A fost prima echipă din România care s-a calificat într-o semifinală de cupă europeană la fotbal, în sezonul 1982-1983. De asemenea, de numele Universității se leagă calificarea, pentru prima dată, a unei echipe românești în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, în sezonul 1981-1982. A fost, totodată, prima echipă din România care a eliminat formații din Germania ( Kaiserslautern) și Anglia (Leeds).

Universitatea Craiova a fost supranumită “Campioana unei mari iubiri”, denumire data de Adrian Păunescu în “Cantec pentru Oltenia”, iar vechiul stadion, “Central”, actualul Ion Oblemenco, gemea de lume la fiecare meci al echipei favorite.

Universitatea Craiova
sursa: prosport.ro

În vitrina Universitătii Craiova stau 4 titluri de campioană, obținute in 1974, 1980, 1981 și 1991 și 6 Cupe ale României, obținute in edițiile 1977, 1978, 1981, 1983, 1991 și 1993.

Oltenia, Eterna Terra-Nova
Un cantec are astazi si-n priviri
Hai Universitatea! Hai Craiova!
Tu, Campioana unei mari iubiri

Facebook Comments

LEAVE A REPLY