Un secol de istorie: Bătălia de la Robănești, Dolj omagiată

0
3676
Centenar Sarja de la Robanesti
foto: Bogdan Panait

Centenarul Șarjei de la Robănești


Pe data de 10 noiembrie, acum 100 ani, in anul 1916, doua regimente de rosiori, cavaleristi romani, au luptat la Robanesti cu trupele germane mult superioare, salvand divizia 1/17 inf romana. Sacrificil si curajul cavaleristilor din Reg.9 Rosiori si Reg.4 Rosiori “Regina Maria” vor ramane de-a pururi inscrise cu litere de aur in cartea faptelor de arme ale acestui popor. Glorie eterna eroilor romani!

Asociatia  Traditia Militara impreuna cu Asociatia Nationala Cultul Eroilor “Regina Maria” sucursala Craiova, primaria comunei Robanesti au demarat un proiect de cercetare istorica si sensibilizare a opiniei publice in vederea promovarii la adevarata valoare a acestei pagini de istorie.

Centenar Sarja de la Robanesti
Centenar Sarja de la Robanesti. foto: Bogdan Panait

Trebuie avut in vedere ca Sarja de la Robanesti este singurul eveniment notabil care a avut loc pe teritoriul judetului Dolj in timpul Primului Razboi Mondial. Sacrificiul escadronului III ( 92 morti ) al Reg. 8 Rosiori, precum si al celor 57 de soldati din Reg. 4 Rosiori a facut posibila salvarea diviziei 1/17, ramasita din Valea Jiului.

De asemenea elogierea cavaleristului roman in acest loc vine sa trezeasca la viata o amintire importanta: traditia de centru hipic de excelenta din perioada antebelica a Craiovei, pana la incetarea activitatii competitionale a hipodromului din Parcul Nicolae Romanescu in 1997.
Aceasta manifestare poate capata caracter de traditie anuala, cu scopul principal de a promova traditiile militare romanesti, precum si a sportului hipic, dandu-i un nou avant.

Asociația GLOBAL CITY 2020 https://www.facebook.com/Asocia%C8%9Bia-GLOBAL-CITY-2020-1551985695064276/?fref=tsa susținut acest proiect de cercetare istorica si sensibilizare a opiniei publice in vederea promovarii adevaratelor valoari ale istoriei românilor.

Asociatia  Traditia Militara  https://www.facebook.com/TraditiaMilitara/?fref=ts

Asociatia Nationala Cultul Eroilor “Regina Maria https://www.facebook.com/Asociatia-Nationala-Cultul-Eroilor-Regina-Maria-237989669672351/?fref=ts

Facebook Comments

LEAVE A REPLY