Tradiții și obiceiuri de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

0
1535
Sfintii Mihail si Gavril
foto: publika.md

 Creştinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.

_____________________________________________________________________

Arhanghelul Mihail este întâlnit în învățăturile creștine, evreiești sau islamice. În ebraică, Mihail se traduce prin „Cine este ca Dumnezeu? numele său fiind interpretat ca o întrebare retorică, tocmai pentru a sugera faptul că nimeni nu este ca Dumnezeu.
În Noul Testament, în Cartea Apocalipsei, Mihail conduce armatele lui Dumnezeu împotriva forțelor lui Satana unde, în timpul războiului din cer, îl învinge pe Satana. După creștinarea Imperiului Roman, Arhanghelul Mihail a fost considerat patron al Sfântului Imperiu Roman, apoi patron al Germaniei. În bisericile creștine de tradiție occidentală este sărbătorit pe 29 septembrie, iar în cele de tradiție orientală, astăzi, pe 8 noiembrie.
Arhanghelul Gabriel (Gavril sau Gavriil) semnifică, în limba ebraică, Dumnezeu este puterea mea. De fiecare dată, Gabriel său este asociat unui mesager care aduce vești importante.
Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului şi tot el a adus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

Mihail și Gavril în folclorul românesc

În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este mai venerat în comparaţie cu Arhanghelul Gavril. El poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este sortit să mai trăiască.
În cele mai multe cazuri îl întâlnim alături de Sfântul Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte sau orânduieşte singur grindina, cu tunul. Arhanghelul Mihail ţine şi ciuma în frâu, asemenea Sfântului Haralambie.

Superstiții de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

 O veche superstiție spune că de sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viaţă, pentru a avea lumină pe lumea cealaltă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări năprasnice.
Conform unei alte superstiții, se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, se va chinui în ceasul morţii până la ieşirea sufletului.
  Cei care poartă numele de Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau alte derivate își serbează astăzi, alături de alți 1,3 milioane de români, ziua numelui. Cu această ocazie, echipa Craiova Cetatea Băniei  transmite cele mai frumoase gânduri celor care poartă aceste nume.
Facebook Comments

LEAVE A REPLY