Tradiții și obiceiuri de Anul Nou în Oltenia !

0
2375
tradiții Oltenia
sursa: fermierulolteniei.ro

Tradiţiile populare de Anul Nou de pe teritoriul României păstrează o serie de ritualuri cu caracter magic, chiar şamanic, iar aceste obiceiuri sunt suprapuse peste credinţa creştină.

_____________________________________________________________________

Există totuși o seamă particularităţi ale fiecărei zone în parte, pe lângă urările cu pluguşorul sau cu sorcova, răspândite în mai toate teritoriile locuite de români.
În zona Olteniei există tradiţii şi obiceiuri inedite, care se mai păstrează, cu precădere în mediul rural.  Iată câteva din tradițiile cu care se îndeletnicesc oltenii cu ocazia anului nou :


Plugul cel Mare:

Este cel mai raspandit obicei ce se practica in noaptea de Anul Nou. Plugul se organiza de către flăcăii din sat, și era condus de un băiat mai viteaz numit “staroste”, ce avea sarcina de a ține plugul de coarne și a rosti urarea. Ceata era compusa, de obicei, din 12 flăcăi, iar spre deosebire de Plugușor, mergea numai la familiile înstărite din sat.

Obiceiuri pentru aflarea ursitului:

De Anul Nou se credea că fetele nemăritate iși pot afla ursitul îndeplinind anumite ritualuri prestabilite. Astfel, acestea numărau și legau, cu ochii închiși, al zecelea păr din gardul de nuiele iar a doua zi se duceau să vadă cum este parul, ca să știe cum o sa arate ursitul. Dacă parul era drept , viitorul sot va fi un barbat frumos. În cazul în care bucata de lemn era una scorojită, fetele vor avea un bărbat urât, iar dacă acesta era noduros, atunci vor avea parte de un partener bogat.

Masa Moaşei din Oltenia

O altă tradiţie interesantă este Masa Moaşei. În prima zi a anului, părinţii copiilor născuţi în acel an merg la moaşă cu daruri. Moaşa îi ridică spre grindă şi le urează noroc în viaţă. Copiii primesc colaci decoraţi cu bănuţi. În alte zone ale Olteniei, bărbaţii din comunităţile de romi împodobesc un cap de porc cu panglici şi zurgălăi. Ei cutreieră comunităţile şi fac urări de prosperitate. Originile acestui obicei sunt asiatice.

Voi ce alte tradiții specifice Olteniei cunoașteți ?

Cu această ocazie, echipa Craiova Cetatea Băniei vă urează un An Nou cu multă sănătate, împliniri și oameni minunaţi! Anul 2017 să scrie cele mai frumoase povești de până acum pentru noi toţi! La mulţi ani fericiți tuturor !
Facebook Comments

LEAVE A REPLY