Statuile de pe esplanada teatrului: artă sau kitsch ?

0
3422
Statui cotidiene
Sursa: Craiova Cetatea Baniei

Casa de Cultură Traian Demetrescu din Craiova organizează de trei ani o tabară internațională de sculptură cu o vastă participare, sub zodia lui Constantin Brâncuși .

Ajuns la a IV-a ediție, Simpozionul Internațional de Sculptură în piatră “Drumuri Brâncușiene” și-a deschis porțile pe data de 2 septembrie la Centrul Multifuncțional Craiova, la acest eveniment dându-și concursul 60 de sculptori din 25 de țări.

Anul acesta, tematica evenimentului a fost opera poetului Adrian Păunescu, artiștii invitați având la dispoziție o lună pentru a își pune ideile în valoare. La sfârșitul taberei, fiecare artist a fost recompensat cu 2500 de euro pentru munca depusă.

Săptămâna trecuta, cele mai reprezentative lucrări ale simpozionului au fost expuse în spații publice intens circulate, respectiv pe Esplanada Teatrului Marin Sorescu, dar și în sensurile giratorii pentru a fi admirate de public.

Rezultatele au generat însa numeroase polemici în spațiul virtual și nu numai, oamenii obișnuiți, dar și unii critici de arta contestând valoarea artistică a operelor în sine și catalogând produsul final drept “kitsch-os”.

Cea mai contestată lucrare este de departe cea care îl are în prim plan pe poetul Adrian Păunescu.

Lucian Irimescu, reprezentant al Uniunii Artiştilor Plastici Craiova: „Lucrarea este greşită ca proporţii, este greşită ca viziune plastică. Este o lucrare naturalistă care îşi are locul, eventual, undeva într-un cimitir”(sursa digi24.ro)

dsc_0708

La capitolul aprecieri, opera ce a întrunit cele mai multe impresii favorabile a fost cea a “dacului liber”.

Dacul LIber
sursa foto: Craiova Cetatea Baniei

Vă lăsăm pe dumneavoastră să decideți dacă noile sculpturi cotidiene reprezintă un crâmpei de artă…sau o dovadă de artă neînțeleasă de artiști, pe care unii o mai numesc, într-un mod mai cosmopolit și…kitsch.

Facebook Comments

LEAVE A REPLY