Spital Regional Craiova: va fi construit pe teren Mapn după 9 ani de întârziere

0
8097
Craiova vazută de sus
Craiova văzută de sus. foto: skyscraper city

Terenul este deja identificat, potrivit ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, care a anunțat că va fi dată o hotărâre de Guvern în următoarele săptămâni prin care terenul pe care va fi construit spitalul va fi transferat de la Ministerul Apărării la Ministerul Sănătății, potrivit Mediafax. Au trecut 9 ani de la primele demersuri legate de construirea acestui nou Spital Regional în Craiova !


Finanțarea a fost blocată de mai bine de doi ani, cu H.G. aprobat din 2007, cu teren donat și pierdut din dezinteresul și/sau neputința/incompetența/interesul neavizat al autorităților locale și centrale.

Comisarul european Corina Crețu anunțase cu ceva timp în urmă că 150 de milioane de euro, destinați construcției a trei spitale regionale în România,  așteaptă încă la Bruxelles, pentru care “nici măcar amplasamentele nu au fost definitivate”. Tergiversări, schimburi de adrese, întârzieri, dezinteres, incompetența sau…vă lăsăm pe voi să decideți !

Craiova, Cluj-Napoca și Iași sunt singurele orașe din România în care se va construi câte un spital regional ce urmează să deservească regiunile din Sud, Centru-Vest-Nord și Est-Nord

Terenul s-a identificat, însă stadiul studiilor de fezabilitate pentru noul amplasament nu este clar.  S-au și făcut estimările de costuri, însă există neconcordanțe din declarațiile date de până acum:

  • Acum 2 ani, estimarea costurilor era de cca.100 milioane de euro – 50 milioane existenți de la UE, 40 milioane de euro de la Ministerul Sănătății și 10 milioane din fonduri locale.
  • Ministerul Sănătății a dat publicității o situație într-un tabel cu date din 2007 și cu o estimare de buget actualizată în 2014 de 313 milioane de euro.

Avem un teren pe care l-am identificat, va fi transferat de la Ministerul Apărării la Ministerul Sănătății printr-o hotărâre de Guvern pe care o pregătim deja. Posibil să se întâmple acest lucru în următoarele două săptămâni. Deci, o să avem o hotărâre de Guvern prin care se va hotărî unde se va construi acest spital. Refacem studiile de fezabilitate, în colaborarea cu Banca Europeană de Investiții. Credem că asta va asigura o continuitate proiectului şi un nivel de calitate. Este esențial pentru orice proiect să fie pregătit judicios. Cred că în a doua jumătate a anului viitor este fezabil să ne așteptăm la demararea licitației. Există un acord de parteneriat cu Comisia Europeană din 2014, lucrurile puteau fi demarate mai devreme“, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Facebook Comments

LEAVE A REPLY