Săptămâna Olteniei 24-31 octombrie 1943

0
13735

În perioada 24-31 octombrie 1943 s-a desfășurat la Craiova o serie de manifestări culturale, sociale, politice și sportive, dedicate regiunii Olteniei. La manifestări au luat parte și liderii politici din acea vreme: Mareșalul Ion Antonescu, prim-ministrul Mihai Antonescu etc.

Mai jos, o să vedeți imagini de la: un tedeum la Catedrala Mitropolitană, o adunare solemnă în Piața Unirii, lucrările Congresului Căminelor Culturale, vizitele la Liceul militar Dimitrie Sturdza, un concurs hipic și de pe un șantier de construcții etc.

Troleibuz în craiova

Troleibuz pe Str. A.I Cuza în fața fostului Palat de Justiție sursa:www.landesarchiv-bw.de/

În anul 2013, căutând poze de colorat pentru proiectul Istorie în Culori , am dat peste arhiva unui reporter – fotograf german pe nume Willy Pragher (4 mai 1908 – 25 iunie 1992, Freiburg). Această arhivă a fost digitalizată și postată aici. Activitatea lui de fotograf a început în anul 1926, realizând sute de mii de fotografii, iar o bună parte din ele, în România. Căutând prin această fabuloasă arhivă, am descoperit și aceste poze din Craiova, cu vizita Mareșalului Antonescu. Atunci nu știam ocazia acestei vizite, dar am încercat să reiau drumul acestor fotografii și să realizez un atunci și acum cu aceste poze (proiectul îl puteți vizualiza aici). Le-am postat pe vechea pagină – Monumente Pierdute – chiar în aceeași zi de 24 octombrie, dar la 70 de ani distanță.

‘Călușari în fosta Piața Marșeu” poza editată color

Cu mic, cu mare, mulți olteni au venit în Craiova pentru a participa la această sărbătoare: de la călușari, la oameni îmbrăcați în costume populare specifice zonei lor, meșteri olari veniți să își expună și să vândă produsele, lăutari și dansatori, dar și foarte mulți veniți pentru a intra la spectacole sau la Circul.

calusari in craiova 1943Veterani în port popular în Piața Uniriicalusari in craiova 1943Călușari în Piața Unirii (în fundal se poate observa Biserica Sfânta Treime)calusari in craiova 1943Oltence pe Strada Uniriicalusari in craiova 1943Olteni pe Strada Unirii

Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:

Serviciul Religios la Catedrala Sf. Dumitru și adunarea solemnă în Piața Unirii

Mareșalul Antonescu ținând un discurs în Piața Unirii (actuala Piață Mihai Viteazul) și inspectând costumele populare

antonescu la craiova 1943adunare solemna in piata unirii 1943 craiovaAntonescu in craiova 1943Mareșalul Antonescu pe scările Bisericii Sf. Dumitruadunare solemna in piata unirii 1943 craiovaMareșalul pe Str. Uniriiadunare solemna in piata unirii 1943 craiovaadunare solemna in piata unirii 1943 craiovaadunare solemna in piata unirii 1943 craiovaAdunări în Piața Unirii

În această perioadă, Palatul Jean Mihail a fost deschis pentru prima oară publicului. În cadrul acestui eveniment (sub patronajul Fundației Culturale Regale) au fost expuse, pentru prima dată la Craiova, câteva dintre operele lui Constantin Brâncuși: Cap de băiat, Cap de fată și Sărutul, iar pictorul Eustațiu Stoenescu a revenit pe simeze cu această ocazie.

Antonescu la Muzeul Jean Mihail 1943Oficialități la Muzeul Jean MihailAntonescu la Muzeul Jean Mihail 1943Oficialități la Palatul Jean Mihail, printre care: Mitropolitul Nifon, General Pantazi, General Orezeanu, Directorul CFR, Arhitectul Iotu, Primarul Craiovei, Generalul Popescu, precum și alții.

Antonescu la Muzeul Jean Mihail 1943

La Muzeul Olteniei se regăsesc, de asemenea, numeroase documente editate şi chiar semnate de Constantin Brâncuși. Toate aceste piese, găzduite de principalele instituţii de artă şi istorie din Craiova, au fost prezentate publicului larg în cadrul a numeroase expoziţii. Aşa se face că, „în 1943, când s-a organizat Săptămâna Culturală a Olteniei, între 24 şi 31 octombrie, pentru artefactele din epoca brâncovenească s-a creat o sală specială la Palatul Culturii de atunci, astăzi Muzeul de Artă «Jean Mihail» din Craiova. Expoziţia a fost găzduită în Sala Dalles. Experţi în domeniu, cum ar fi I. D. Ştefănescu şi alţii, au identificat aceste valori certe, scoase la lumină din iniţiativa mitropolitului Nifon Criveanu. De aici s-a născut ideea realizării unui muzeu de artă bisericească, în care să se păstreze cele mai importante obiecte din întreaga Oltenie. Locaţia urma să fie Biserica «Maica Precista»-Dudu din municipiu“.

Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Piața Unirii, actuala Piața Mihai ViteazulLandesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Mitropolia și Biserica Madona Dudu, în fundalLandesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Aspect din Piața Marșeu (pe locul actualului Teatru Național)Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Vitrina unui restaurant din Piața Unirii

Manifestări culturale pe frumosul stadion  Carol al II-lea

Pe principalul stadion al orașului Craiova, stadionul Carol al II-lea au vut loc diferite manifestări artistice, cu călușari, dansatori și cântăreți. Cu un an în urmă (1942), echipa FC Craiova câștigase Campionatul României. Stadionul a fost construit în perioada interbelică în stilul neoromânesc, iar în prezent este semiabandonat. Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Stadion neîncăpător cu ocazia manifestațiilorLandesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:În fundal se observă vechea tribună oficială, dispărută după cutremurul din ’77Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:

Multe din pozele realizate de Willy Pragher nu au fost incluse în articol datorită propagandei făcute pentru regimul de la acea vreme, iar legea 217/2015 (legea antilegionară) ne interzice acest lucru.

 

Facebook Comments

LEAVE A REPLY