Să ne trăiești, Nea Mărine !

0
4366
Amza Pellea Nea Mărin
sursa: google
 Acum 33 de ani, pe 12 decembrie 1983 se stingea din viaţă cel mai de seamă ambasador al oltenilor și unul din cei mai mari actori pe care i-a dat România –  Amza Pellea.

____________________________________________________________________

Nea Mărine, nea Mărine
Ce-a avut moartea cu tine
Că te-a scos din rod de viaţă
Rupe-i-sar coasă-n braţă
Nea Mărine, nea Marine.
(Nea Mărine, Nea Mărine – Tudor Gheorghe)
Nea Mărin, cum îl cunoaște toată lumea a murit la doar 52 de ani, ca urmare a unui cancer pulmonar, însă el trăiește și astăzi  prin toți cei care şi-l amintesc şi care încă gustă umorul lui. Și nu sunt puțini …
Oltenii și nu numai, îl asociază și îl vor asocia întotdeaună pe inegalabilul Amza cu “Nea Mărin”. De la personaje arhicunoscute precum Veta şi Sucă şi până la damigeana cu zaibăr, prazul din paporniţă sau curcanul Bismarc, „Nea Mărin“ rămâne cel mai actual personaj din umorul nostru.
Peliculă „Nea Mărin miliardar“, regizată de Sergiu Nicolaescu, deţine şi astăzi titlul de cel mai urmărit film din istoria cinematografiei româneşti. „Amza Pellea îl interpretează pe celebrul ţăran oltean Nea Mărin Juvete din Băileşti. Personajul a fost creat de marele actor, fiind o părticică din el însuşi, o parte dintr-un văr, câte o parte din fiecare sătean din Băileşti.

Dar cine a fost Amza Pellea…

Născut pe 7 aprilie 1931 la Băilești, Amza Pellea a fost un actor român de teatru și film. Să nu uităm că marele Amza, pe lânga Nea Mărin, a fost actorul care a interpretat, într-o maniera magistrală unele dintre cele mai strălucite figuri ale istoriei românilor, precum Decebal sau Mihai Viteazul.
Amza Pellea a absolvit cursurile Colegiului Național Carol I din Craiova  ( pe atunci liceul Nicolae Bălcescu ) și Școala tehnică de electrotehnică din Craiova. Un reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc, a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotați ai scenei românești.
Marele actor oltean a câștigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional din filmul Osânda, unde l-a jucat pe Manlache Preda și a împărțit scena cu Gheorghe Dinică și Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după “Velerim și Veler Doamne” de Victor Ion Popa.
Amza Pellea a condus destinele Teatrului Național Craiova ca director, între 22 martie 1973 și 24 septembrie 1974. În aprilie 2011, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naştere, Amza Pellea a primit o stea, in memoriam, pe Walk of Fame.
Amza Pellea este cel mai de seamă ambasador al Olteniei, personajele create de el fiind reprezentarea olteanului , ce folosește perfectul simplu în exprimare, ce poartă vestimentație modestă și este purtător de umor oltenesc.
Nea Mărin“ s-a stins din viaţă în 1983, cu mult înainte de vreme, la vârsta de 52 de ani și este înmormântat la cimitirul Bellu.

I-a fost drag pe lumea asta

Calul, puşca şi nevasta, of, of, of

Vinul zaibăr, noaptea scurtă
Omul bun, cu vorba multă
Primăvara timpurie
Vântul barba să-i mângâie, of, of

Nea Marine, nea Marine
Mă-ntreabă Jiu’ de tine
Că te-aşteaptă suspinând
Din Băileşti să vii râzând
Nea Marine, nea Marine

Fragmente versuri “Nea Mărine, Nea Mărine de Tudor Gheorghe.

 

 

Facebook Comments

LEAVE A REPLY