S-a amânat pentru a 4 oară licitația pentru studiul de fezabilitate Autostrada Craiova – Pitesti !

0
6917
autostrada olteniei a12

“Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fosta CNADNR), deținută de Ministerul Transporturilor, pregătește și realizează de cele mai multe ori defectuos procedurile de achiziție publică generând în felul acesta întârzieri sau chiar anulări de licitații.

Pe site-ul CNAIR apare SITUATIA PROIECTELOR DERULATE IN CADRUL SERVICIULUI PREGATIRE PROIECTE CONCESIUNI LA DATA DE 20.01.2017

Denumire proiect: Proiect de Concesiune lucrari publice privind proiectarea, construirea, finantarea, operarea si intretinerea Drum Expres/Autostrada Craiova – Pitesti*, km 0+000-km 121+185. *Optiunea pentru varianta de drum expres sau varianta autostrada va fi luata in urma etapei de dialog cu candidatii preselectati

Lungime km: 121.19

Valoare estimata contract fara TVA [mil.lei] – 7271.8

Pentru “Revizuirea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Craiova-Piteşti”, depunerea de oferte a fost amânată a 4 oară !

Următorul termen este până pe 2 martie. 

Conform unei sinteze realizată de ONG-ul Pro Infrastructura, care monitoriează lucrările de construcții de drumuri publice în România, arată că au fost afectate 21 de licitații aflate în desfășurare și în jur de 100 de licitații deja încheiate, cauza principală fiind slaba pregătire a caietelor de sarcini.

“Rezultatele dezastruoase ale CNAIR pe partea de licitații și achizitii publice continuă! Puținele licitații de execuție lucrări sunt fie anulate fie întârziate cu luni de zile din cauza slabei pregătiri a caietelor de sarcini (de exemplu relicitările Viaductului Gilău și a lotului Ungheni – Târgu Mureș de pe A3, ambele la a 6-a amânare în vederea clarificărilor cerute de ofertanți). Aceste probleme se perpetuează și în majoritatea licitațiilor pentru studii de fezabilitate, a căror calitate este esențială în vederea implementării ulterioare a unui proiect de drum.

Cel mai faimos caz de caiet de sarcini prost-pregătit este cel al studiul de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Pitești, contract actualmente în pericol de reziliere și care poate întârzia demararea construcției efective cu cel puțin doi ani de zile.

De asemenea, majoritatea licitațiilor noi pentru studii de fezabilitate sunt amânate în repetate rânduri (de exemplu Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău, Bacău-Pașcani, Craiova-Pitești, etc) și ulterior eventual anulate.

În consecință, este cât se poate de limpede că CNAIR are nevoie de o reformă urgentă a modului în care pregătește și realizează procedurile de achiziție public”, susțin reprezentanții Pro Infrastructura pe pagina de facebook Asociatia Pro Infrastructura.

 

Sursa: Asociatia Pro Infrastructura

Facebook Comments

LEAVE A REPLY