S-a găsit teren pentru noul Spital Regional Craiova ! Află unde !

1
12615
LOCALIZARE SPITAL REGIONAL CRAIOVA
LOCALIZARE SPITAL REGIONAL CRAIOVA

Executivul a aprobat miercuri o hotărâre prin care s-a decis transferarea unei suprafețe de peste 10 hectare, situată lângă Centura de Nord a Craiovei, de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Sănătății. Găsirea terenului era una dintre condițiile obligatorii pe care România trebuia să le îndeplinească pentru a putea accesa banii de la Banca Europeană de Investiții.


Terenul alocat construcției Spitalului Regional are peste 10 hectare și este situat pe centura de nord, la intersecția cu drumul spre Ghercești, în proximitatea Aeroportului Internațional Craiova, fapt ce va facilita și transportul pacienților cu avioane medicale.

Inițial, s-a dorit ca acesta să fie mult mai mare, însă există o revendicare a unei persoane pentru o parcelă situată în prelungirea acestei suprafețe, iar autoritățile au decis să nu mai prelungească formalitățile și să renunțe la acel lot de teren.

Ministerul Sănătății (MS) și autoritățile locale au vizat inițial un teren mult mai mare, inclusiv și acea parcelă aflată în litigiu.

Momentan, se face o analiză a serviciilor de sănătate din regiune și nu numai, astfel încât să se identifice nevoile care vor trebui acoperite de acest spital regional. Săptămâna trecută, un reprezentant al Băncii Europene de Investiții a venit în Craiova pentru a evalua contextul din teren.

În acest moment, Ministerul Sănătății deja a început cartografierea  serviciilor medicale din Oltenia, adică se va face identificarea nevoilor medicale din regiune pe care va trebui să le acopere Spitalul Regional Craiova.

Craiova si Cluj-Napoca depind acum de Iași

Principala condiție pentru obținerea banilor de la Banca Europeană de Investiții a fost ca terenurile să fie în proprietatea Ministerului Sănătății. Acest aspect s-a rezolvat la Craiova, iar la Cluj-Napoca, lucrurile erau rezolvate, însă la Iași sunt în continuare ceva probleme cu rezolvarea găsirii terenului.

A doua etapă presupune ca până la 31 decembrie 2016 România să realizeze, prin Ministerul Sănătății, cartografierea serviciilor de sănătate din regiune.  În funcție de acest studiu se va hotărî ce număr de paturi va fi alocat și care sunt specializările/secțiile care vor fi incluse.

Se preconizează ca în 2017 să înceapă și licitațiile pentru studiile de fezabilitate și alte proiecte inițiale necesare.

Condiții și riscuri existente

Finanțarea de cca. 50 de milioane de euro pe care UE este pregătită să o aloce pentru construirea Spitalului Regional Craiova depinde și de îndeplinierea de către România a mai multor condiții, până la 31 decembrie 2016.

  1. finalizarea cartografierii serviciilor de sănătate din regiunea în care se construiește Spitalul Regional până la 31 decembrie 2016
  2. stabilirea clară a surselor și a cotelor de finanțare pentru restul finanțării necesare construirii spitalului; e posibil ca UE să spună că ei plătesc 50% din sumă, guvernul – 40% și autoritățile locale – 10%
  3. cum se va asigura finanțarea suplimentară dacă investiția totală va depăși bugetul inițial alocat

Proiectele pentru cele trei spitale regionale din România care urmează să fie construite în Craiova, Cluj-Napoca și Iași sunt finanțate la pachet și fiecare depinde de stadiul în care se află celelalte, astfel că riscul este cumulat și global.

Există un risc deja existent, întrucât la Iași nu s-a rezolvat problema terenului și există  riscul ca celelalte două spitale de la Craiova și Cluj-Napoca să fie afectate.

Există deja variante înaintate către Ministerul Sănătății prin care fiecare spital  regional ar trebui să fie analizat  ca proiect independent și nu cumulat cu celalalte două.

Raluca Șoaită, consilier personal al ministrului sănătății, Vlad Voiculescu. „Proiectele de construire a acelor spitale sunt independente. Ele vor fi construite din fonduri europene, la care se adaugă partea de cofinanțare a guvernului și a autorităților locale. Dacă, de exemplu, proiectul de la Craiova este în fază avansată față de celelalte, acest lucru nu va împiedica derularea lui. Craiova este, deocamdată, singurul oraș pentru care s-a emis hotărâre de guvern de transfer al terenului, iar amplasamentul lui este foarte bun”.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că Spitalului Regional în Craiova este o prioritate și se va face tot posibilul pentru a contribui la finanțarea unității medicale. Acesta a venit cu propunerea ca l acea cotă de cofinanțare de 10 % pentru autoritățile locale să participe și alte primării și Consilii Județene din regiunea Olteniei, întrucât e o sumă destul de mare pentru a putea fi acoperită doar din bugetul județului Dolj.

Facebook Comments

1 COMMENT

LEAVE A REPLY