S-a descoperit cel de-al 8-lea continent al Terrei: ZEALANDIA !

0
14587
© Reid Wiseman / NASA

Cu toții am învățat de la școală că Terra are 7 continente. Însă un grup de 11 cercetători din Noua Zeelandă, Noua Caledonie și Australia tocmai ce au făcut descoperirea secolului !  

Zealandia este cel de-al 8-lea continent de pe Pământ, o imensă suprafață submersă în partea de sud-vest a Oceanului Pacific. Probabil ne este familiar, probabil mulți dintre noi am auzit de munții înalti din zona Noii Zeelande care se ridică din Pacific.

Geologii au calificat aceste întinderi de crustă continentală submersă ca pe un continent, însă după cercetări de aproape 20 de ani aceștia au confirmat existența celui de-al 8-lea continent al Terrei !

Într-o lucrare publicată în Revista de Societății de Geologie din America “Zealandia: Earth’s Hidden Continent” cercetătorii explică dimensiunile continentului ascuns: Zealandia, care are o suprafață de cca. 4,9 milioane de kmp și se întinde până aproape de Australia.

Echipa formată din 11 cercetători a demonstrat că Noua Zeelandă și Noua Caledonie sunt de fapt părți ale noului continent Zealandia, iar 94 % din suprafața acestuia este submersă.
Valoarea științifică a clasificării Zealandei ca și continent este mult mai mare decât apariția unui nou nume pe lista continentelor.” Confirmarea existenței înseamnă că un continent a cărui suprafață este majoritar submersă, încă nefragmentat poate schimba ipotezele știinșifice existente în consecințele geodinamicii în  explorarea proceselor de coeziune și fragmentare a crustelor continentale de pe planeta noastră.” susțin cercetătorii.
Harta simplificată a plăcilor tectonice și a continentelor, incluzând Zealandia© geosociety.org

Echipa de cercetători afirmă că “Zealandia trebuie considerată un continent, cel putin din punct de vedere geologic și nu o aglomerare de insule și fragmente de crustă continentală. “

Această concluzie științifică este bazată pe cercetările geologice și geofizice din ultimii 20 de ani cu ajutorul sateliților din jurul Pământului.

Based on various lines of geological and geophysical evidence, particularly those accumulated in the last two decades, we argue that Zealandia is not a collection of partly submerged continental fragments but is a coherent 4.9 Mkm2 continent,” the study concludes.

READ MORE: Evidence of ancient ‘lost continent’ found in Indian Ocean

Dar cum geologii numără de fapt Europa și Asia ca pe un singur continent gigant ‘Eurasia’, numărul total al continentelor de pe Terra rămâne tot 7, chiar și după descoperirea continentului ascuns: Zealandia.

                                   Limitele spațiale ale continentului ascuns Zealandia.  © geosociety.org

Ipoteza originii Zealandiei

Grosimea crustei continentale a Zealandiei este cuprinsă de la 10-30 km și este de dimensiune subcontinentului indian. Echipa de cercetători a emis ipoteza originii Zealandiei ca un rezultat al desprinderii din placa tectonică a Antarcticei acum cca. 100 milioane de ani  în urmă și apoi separându-se de Australia acum 80 cca. milioane de ani în urmă.

S-ar putea să fi fost complet scufundat până acum 23 de milioane de ani,  susține geologul Hamish Campbell. 

Unele informaţii despre aşa-numitul continent Zealandia au apărut încă din anii ’90, dar experţii au crezut la vremea respectivă că era vorba de fragmente separate, aflate sub apă şi nu de un continent ca atare.

Cercetările efectuate în ultimii zece ani au scos însă la iveală faptul că acel teritoriu îndeplineşte toate criteriile unui continent, de la crusta sa groasă, până la geologia proprie.

Cercetătorii din Noua Zeelandă, Noua Caledonie și Australia consideră Zealandia mai degrabă o “realizare“, decât o “descoperire“.

Aceasta nu este o descoperire spontană, este o realizare graduală; acum 10 ani în urmă nu am deținut toate informațiile care ne-ar fi dat certitudinea în interpretarea datelor din această lucrare științifică  ” mai scriu autorii.

Echipa de cercetători  care au descoperit cel de-al 8- lea continent de pe Terra:

 1. Nick Mortimer, GNS Science, New Zealand;
 2. Hamish J. Campbell, GNS Science, New Zealand;
 3. Andy J. Tulloch, GNS Science, New Zealand;
 4. Peter R. King, GNS Science, New Zealand;
 5. Vaughan M. Stagpoole, GNS Science, New Zealand;
 6. Ray A. Wood, GNS Science, New Zealand;
 7. Mark S. Rattenbury, GNS Science, New Zealand;
 8. Rupert Sutherland, SGEES, Victoria University of Wellington, New Zealand;
 9. Chris J. Adams, GNS Science, New Zealand;
 10. Julien Collot, Service Géologique de Nouvelle Calédonie , New Caledonia;
 11. Maria Seton, School of Geosciences, University of Sydney, Australia

Sursa: The Geological Society of America RT, BBC

Facebook Comments

LEAVE A REPLY