S-a semnat acordul CETA: românii pot călători în Canada fără viză ! Vezi de când !

0
4416
Vize Canada
Semnare Acord CETA: fără vize în Canada

Premierul canadian Justin Trudeau si lideri eurpeni au semnat tratatul ce va intra in vigoare mai intai partial, la inceputul anului viitor, cu renuntarea la principalele taxe vamale. 

Romanii si bulgarii vor putea circula fara vize in Canada, incepand cu 1 decembrie 2017, ca urmare a semnarii Acordului Economic si Comercial Cuprinzator (CETA) din UE si Canada, o prima etapa a liberaliazii regimului de vize urmand sa aiba loc de la 1 mai 2017, a anuntat Guvernul Romaniei.


Etapele acordului UE-CANADA 
In perioada de pana la momentul eliminarii depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare partiala a vizelor pentru cetatenii romani eligibili care calatoresc in aceasta tara. Astfel, la 1 mai 2017, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza, se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, in urmatoarele luni, oficialii romani vor lucra cu omologii canadieni pentru a pregati o tranzitie de succes la regimul de calatorie fara vize si pentru a dezvolta aranjamentele in cadrul carora cele doua tari sa colaboreze mai bine in gestionarea oricaror tendinte negative in domeniul migratiei, daca acestea ar aparea. Asigurarea unei sustenabilitati pe termen lung pentru ridicarea deplina a vizelor reprezinta un obiectiv care este in intereasul ambelor tari.
Conform comunicatului, obiectivul eliminarii vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Canada a fost atins dupa un exercitiu diplomatic intens din partea Guvernului Romaniei, cu sprijinul europarlamentarului Sorin Moisa, in coordonare cu Comisia Europeana.
De asemenea, un rol important pentru atingerea obiectivului eliminarii vizelor l-a avut implicarea cu resurse consistente la nivel tehnic a Ministrului de Interne, Dragos Tudorache si a Ministrului canadian al Imigratiei, John McCallum.
Facebook Comments

LEAVE A REPLY