Relatări de pe frontul…civic: “Aseară am fost și eu în piață”!

0
2121
“Cred că e bine să relatez câteva impresii, măcar pentru cei care asistă neutru la episoadele astea din viața noastră.
Istoria destul de recentă a românilor include fapte într-adevăr groaznice și nu-s de acord să vorbim despre război, revoluție; deci punctele mele de vedere nu pot fi considerate “jurnal de front”, chiar dacă a fost vorba despre un puișor de represiune.
Sunt conștient că în cazul multor episoade adevărul este undeva la mijloc și încerc să NU fiu părtinitor.
Am ajuns pe la 17:30; piața era pe jumătate plină. Am avut ocazia să fiu conviv cu lume deosebită, foarte binevoitoare. Cred că am recunoscut peste 50 de persoane pe care le cunoșteam sau mai avusesem de a face cu ele vreodată. Chiar rude din București despre care nu știam că urmau să participe sau cunoștințe care muncesc în afara țării. Deși anul ăsta am întâlnit foarte mulți oameni importanți, am comunicat puțin cu cea mai mare personalitate pe care am întâlnit-o în 2018: Mircea Dumitru, Rectorul Universității București mi-a spus că și Domnia Sa e craiovean.
Zona în care am stat și am scandat era printre cele mai pașnice: “la girafă”. Privirile oamenilor emanau un ecou pozitiv, dar transmiteau și frondă. Multe pancarte simpatice, scandări mai mult sau mai puțin licențioase și creative, persiflatoare la adresa destinatarilor protestului:
După ora 19 am auzit bubuituri. Credeam că sunt petarde și glumeam cu cei din jur despre instrumente cu care agitatorii îi provoacă pe jandarmi. Mai târziu am înghițit și eu efectul acelor petarde (erau de fapt lansatoare de gaze). Până pe la 20:30, rar vedeam câte un reprezentant al forțelor de ordine. Fiind destul de departe de Guvern și zona fierbinte în care se intersectau jandarmii cu protestatarii, nu am văzut nici cagule sau fețe acoperite ale agitatorilor. După 21:30 i-am zărit și pe aceștia (mult mai agresivi decât ceilalți participanți).
După 21, tensiunea creștea și vedeam tot mai frecvent echipaje de intervenție medicală care se strecurau în viteză printre protestatari. Semnele nu erau bune; scandările se înrăiau. Pe la 21:30 am înghițit și eu gaze, dar eram departe și credeam că am doar o mică greață, deși ochii erau și ei iritați. Ne mișcam cu greu prin mulțime. Din cinci în cinci minute auzeam petarde și vedeam și artificii aruncate în aer (nu era Revelion, erau tot semnale că se pulverizează gaze).
Aproape de ora 22 eram mai aproape de zona periculoasă decât fusesem restul serii. Tot mai multe țestoase și jandarmi călare apăreau. Și am văzut puhoiul revărsându-se spre mine și împingându-mă spre o ieșire a pieței. În două secunde nu mai puteam inspira și nervul optic mi-a deschis robinetul lacrimilor.
Am privit în spate: butelii întregi de gaze aruncate; vreo 500-1000 de inși se așezaseră pe ciuci sau pe burtă căutând aer și tot atâția alergau spre ieșiri. Am sărit un gărduleț și am intrat printre niște copaci. Acolo am găsit un pic de oxigen. Evident că mi-am pierdut amicii care mă însoțeau (după vreo 15 minute ne-am regăsit).
De la mare distanță vedeam scandalagii care se întărâtau cu jandarmii. Cred că erau câteva zeci, cam cât se spune pe la știri. Restul … garantez că au fost non-violenți. Unii s-au dezlănțuit sălbatic după ce au fost loviți și bruscați de jandarmi (inclusiv înjurați, sunt multe filmări care arată că forțele de ordine sunt foarte dezordonate în “dialog”) – așa cum au fost unii dintre cei care încercau s-o lovească pe femeia-jandarm încercuită și agresată. Unii dintre jandarmi au reacționat și ei cu brutalitate, dar explicabil după ce fuseseră atacați. Impresia mea e că forțele au fost foarte disproporționate și nimic nu justifică gazele pe care zeci de mii de oameni le-au savurat.
Instinctul de conservare ne-a determinat să plecăm curând și nu am avut parte de tunuri de apă sau de bastoane ale celor care au primit ordin să lichideze protestul = cei care au, de fapt, datoria să “apere drepturile și libertățile cetățenilor și să își desfășoară activitatea în interesul cetățenilor” (Art. 1 și 2 din Legea Jandarmeriei). Deși aseară consider că am fost și eu călcat în picioare la figurat, colegii nu au fost atât de norocoși.

      Domnișoara e leșinată iar băiatul a primit în picior schijele unei grenade
Vina o împart provocatorii din rândul scandalagiilor și cei din rândul forțelor de ordine. Și mai ales inconștienții care au ordonat intervenția în forță, pretinzând azi că au fost intervenții defensive (hahahahahahaha !).
Cu forțele de ordine pot fi înțelegător, dar cu ticăloșii PSD care au încălecat totul nu mai e cale de discuție. Nici cu cei care îi admiră și le sunt complici la abuzurile prin care umilesc un popor și o istorie (mă bucur dacă vă aflați în acastă categorie și ați ajuns la finalul poveștii!).   https://youtu.be/OF4fu3BS_Vc  “
Autor anonim
Facebook Comments

LEAVE A REPLY