Primăria Craiova: RAT Craiova va ridica maşinile parcate neregulamentar în oraș. Regulamentul este în dezbatere publică

0
8754
@cvlpress

RAT Craiova este operatorul care va ridica, transporta şi depozita maşinile staționate și parcate neregulamentar pe domeniul public şi privat al Craiovei.


Motivația autorităților locale pentru alegerea făcută

Primăria Craiova a decis că societatea este în măsură să îndeplinească toate cerințele prevăzute de lege (HG nr.965/2016 și OUG 195/2002) .

Autorităţile locale au confirmat că SC RAT Craiova SRL a fost aleasă pentru a face ridicarea maşinilor din mai multe motive. Societatea de transport public dispune de „resurse umane suficiente şi calificate”, de mijloacele tehnice necesare.

HG nr.965/2016 și OUG 195/2002 obligă autorităţile ca ridicarea maşinilor să se facă numai cu echipaje adecvate astfel încât să nu fie avariate maşinile proprietarilor.

RAT Craiova deţine şi spaţii adecvate de depozitare a mașinilor şi un buget suficient pentru acoperirea cheltuielilor cu personalul care va fi implicat în această operațiune.

Un alt avantaj este că Primăria Craiova deţine controlul în societatea de transport public SC RAT Craiova Srl.

Ridicarea unui autovehicul va putea fi dispusă atât de polițiștii rutieri cât și cei locali.

Regulamentul este în consultare publică

Regulamentul de ridicare a maşinilor, afișat pe 03.03.2017 pe site-ul Primăriei Craiova pentru consultarea publică, va trebui mai întâi să fie supus votului consiliului local. Aceștia vor trebui să stabilească și tarifele care vor fi percepute pentru operațiune. Regulamentul intră in vigoare la 30 de zile de la publicare cf Art.30.

În 15 decembrie 2016, executivul a dat HG nr.965/2016 prin care mașinile parcate neregulamentar vor putea fi din nou ridicate și depozitate conform unor reguli stabilite.

HG nr. 965/2016 a intrat în vigoare pe 21 ianuarie 2017, în localitățile unde consiliile locale au dat deja hotărâri în această direcție. La Craiova, acest regulament  este încă în faza de dezbatere publică.

Executivul a modificat si completat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, astfel incat sa fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicarii acestei masuri tehnico-administrative. 

Reglementarea stabileste clar faptul ca ridicarea vehiculului reprezinta masura tehnico-administrativa pe care politistul rutier o poate dispune in una din situatiile prevazute de art. 143 din Regulament, cand vehiculul stationeaza neregulamentar pe partea carosabila:

  • In toate cazurile in care este interzisa oprirea voluntara;
  • In zona de actiune a indicatorului cu semnificatia ‘Stationarea interzisa’ si a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationarii;
  • Pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6m;
  • In dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice;
  • In pante si in rampe;
  • In locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia ‘Stationare alternanta’, in alta zi sau perioada decat cea permisa, ori indicatorul ¬Zona de stationare cu durata limitata¬ peste durata stabilita.
Facebook Comments

LEAVE A REPLY