Povestea zaibărului oltenesc: o tradiție veche de 113 ani

0
16115

Zaibărul – este un vin roșu de Oltenia, ar spune românul.


Specialiștii  ar avea unele rezerve in legatura cu aceasta afirmatie. Denumirea de zaibar vine de fapt de la Seibel si nu e de origine olteneasca, nici macar romaneasca, frantuzeasca cu siguranta.

A aparut urmare a imbolnavirii vitei de vie cu filoxera, intre anii 1877 – 1890.
In 1850, din America de Nord au fost adusi in Franta butasi de vita de vie salbatica. Aceste plante “gazduiau” o insecta foarte mica (filoxera). Insa pe cat era de mica pe atat era de daunatoare pentru vita de vie europeana. Filoxera inteapa radacina de vie si se hraneste cu seva din ea. Speciile de vita americana au radacina mai puternica. De aceea nu erau afectate de acest parazit.

In 1863, o mare parte din viile europene s-a uscat. Astfel că, oamenii de stiinta au inceput sa caute solutii pentru rezolvarea problemei. Din 1870, francezii au inceput sa altoiasca via. Pe radacina puternica americana au pus un altoi de vita frantuzeasca. Acesta a dat roada si nu a mai fost afectat de insecta ucigasa.

Pana in 1884 au fost distruse in jur de 10.000 de ha de vita de vie romaneasca. Din acel moment, romanii au inceput sa aduca din Franta hibrizi imuni la filoxera de la diferite pepiniere. De exemplu, de la viticultorul Terras a fost imprumutat in 1895 soiul Terras 20, care este cunoscut in popor sub numele de Terasa sau Tiriaza. Si Zaibarul a fost un hibrid adus din una dintre pepinierele frantuzesti.
Din 1903, viticultorul francez Seibel a livrat in Romania multe soiuri de hibrizi din pepiniera sa. Acestia nu aveau nume, ci erau numerotati. Majoritatea a dat rezultate bune din punct de vedere calitativ in plantatiile viticole din zona Olteniei, în special în zonele nisipoase ale Olteniei, unde s-a aclimatizat rapid și a devenit familiară locuitorilor zonei. 

Cu timpul, numele i s-a modificat din Seibel in Zaibăr, fiind mai usor de pronuntat, oamenii nefiind vorbitori de limbă franceză, iar istoria in care vinurile europene erau pe cale de disparitie s-a uitat si a ramas mitul ca acest vin ar fi oltenesc.

Timp de 113 de ani, an de an, zaibărul a fost adoptat, crescut și transformat în vin, în special aici în Oltenia.

Facebook Comments

LEAVE A REPLY