LA BRASILIANU: povestea negustorului armean de cafea din Craiova interbelică

0
11606
LA BRASILIANU: povestea negustorul armean de cafea din Craiova anilor ’30-’40
LA BRASILIANU: povestea negustorul armean de cafea din Craiova anilor ’30-’40

Perioada interbelică a fost una dintre cele mai prospere perioade pentru  economia Craiovei. Printre negustorii armeni de cafea din Craiova anilor ’30-’40 ai secolului al XX-lea s-a aflat și Minas Karachasian, supravietuițor al Genocidului Armean, refugiat în România.


El se născuse la 20 februarie 1899 în localitatea Arapghir din Armenia istorică și, când au început masacrele comise de turcii otomani, adolescentul Minas a fugit, singur, ajungând in România.

Aici, pentru a-și câștiga existența, a muncit în diverse domenii, până ce a reușit să strângă un mic capital, cu care și-a deschis, la începutul anilor ’30, un magazin de cafea și coloniale în strada Unirii nr.2 din cunoscuta Valea Vlăicii, într-un important vad comercial, la o mare încrucișare de străzi ale Craiovei.

În 1926, s-a căsătorit cu domnișoara Haiganus Totighian, născută în localitatea Agn din Armenia istorică, ajunsă în zilele Genocidului, împreună cu părinții, la Constanța și apoi la Craiova, unde tatăl ei – Avedis Totighian avea sa deschidă un magazin de cafea pe strada Sfinții Apostoli.

Magazinul acesta a dăinuit până la sfârșitul anilor ’30. Familia Minas și Haiganus Totighian au avut două fiice – Tacuhi și Madeleine Karacasian. Haiganus Karacasian a încetat din viata la 1 iulie 1947, dată după care soțul sau a închis magazinul de cafea, cu puțin înainte de naționalizarea din iunie 1948.

Cunoscut fiind în Craiova ca negustor vechi, competent și cinstit, deși nu era membru de partid și nu făcuse niciodată politică, Minas Karacasian a fost solicitat de către autoritățile vremii să pună bazele comerțului de stat în oraș și în alte localități din regiunea Oltenia, oferindu-i-se funcția de director comercial la O.C.L. Alimentara.

Însă după ce a muncit cu abnegație și a pus bazele comerțului de stat, el a fost dat afară din funcție, după bunul obicei al organelor comuniste și trimis, ca vânzaăor, în diverse magazine, până la vârsta pensionarii.
Astfel, el a lucrat la magazinele de cafea de pe strada Alexandru Ioan Cuza, în cel din clădirea așa-numita „Casa Albă” de lângă „English Park” și în cel aflat vizavi de Universitate. S-a stins din viață la 16 ianuarie 1978, fiind condus pe ultimul drum de familie, prieteni, dar și de numeroși cetățeni ai Băniei, care l-au cunoscut, apreciat și respectat ca negustor cinstit, deosebit de politicos și serviabil.   povestite de Madeleine Karakasian – fiica lui Minas Karakasian.

Inițiativa de city  branding 


Acest articol face parte din inițiativa Asociației GLOBAL CITY 2020 de realizare a strategiei de city branding pentru orașul Craiova în contextul creșterii acerbe a competitivității orașelor la nivel național, european și global. Strategia de city branding este instrumentul pe care un oraș îl poate folosi pentru a atrage noi investiții, pentru a-l face mai atractiv față de turiști, dar și față de noi rezidenți.

Această poveste urbană craioveană din perioada interbelică oferă imaginea de ansamblu a clasei negustorilor într-una dintre cele mai prospere perioade economice pe care le-a cunoscut Cetatea Băniei.
Metoda “story-telling” este una dintre cele mai folosite in procesul de city branding la nivel european și mondial.
Fiind o metodă testată deja, ne bazăm și o folosim în procesul de city branding pentru Craiova, în scopul de a oferi o imagine a urbei din perioada anilor ’30-’40

Asociația GLOBAL CITY 2020  este primul ONG din România care a demarat o asemenea inițiativă și printre puținele ONG din România care gestionează un grup de platforme de social media de promovare a Craiovei și a regiunii Oltenia. Săptămânal aceste platforme generează un trafic de peste 600.000 de afișări pe săptămână.

sursa: negustorie.ro

Facebook Comments

LEAVE A REPLY