Povestea contesei Eliza Alexandrescu din Craiova si a palatului său dispărut

0
2869
Eliza Alexandrescu

Eliza Alexandrescu (1842-1915) descendentă a familiei boierești oltene Stan Paliu a fost unul dintre cei mai mari filantropi din Craiova. Donațiile ei erau cunoscute și apreciate pe tot cuprinsul Olteniei.


Eliza Alexandrescu a ajutat Societatea Funcționarilor Publici, Muntele de caritate, Frăția Crucea Roșiea Doamnelor din România, Societatea Filarmonică ș.a. A donat Spitalului Filantropia material medica, precum și mobilier. A contribuit la fondurile pentru repararea bisericii Petre Bojiu din Craiova și a participat cu ocazia sărbătorilor, la acțiunile de binefacere ale Primăriei sau ale altor societăți de profil.

Doamna Alexandrescu întreținea, anual 90 de copii săraci, dându-le , hrană, cărți pentru învățat și îmbrăcăminte, mai ales pet imp de iarnă; timp de doi ani, a platit hrana în cantinele școlare pentru alți 20 de copii.

Să adăugăm că ilustrul său nepot I.B.Georgescu , a acordat ani la rând salariul său de primar pentru săracii Craiovei. Gest neurmat astăzi de niciunul dintre aleșii urbei noastre.
A primit titlul de contesă de la împăratul Austriei, Franz Joseph. În 1874 s-a căsătorit cu avocatul George Alexandrescu.

 A ridicat în memoria soțului său în cimitirul Sineasca, o capelă a cărui proiect, la expoziția din Karlsbad, Germania a fost premiat cu Marele Premiu. Proiectul fiind făcut de către tânărul Arhitect Alexandru Clavel în anul 1905.

Sora sa Maria B. Georgescu a donat această capela Primăriei Municipiului Craiova la 23 aprilie 1933. La vremea ridicării sale, generoasa filantroapă a cheltuit 300 000 lei (sumă enormă la acea vreme) pentru ridicarea mausoleului familial.

Capela cimitir Sineasca- Craiova. foto: Monumentalist
Capela cimitir Sineasca- Craiova. foto: Monumentalist

Capela are mozaicuri aduse din Ravena și două sarcofage în bronz sculptate de Fr. Stork.
Contesa Elisa Alexandrescu va ridica pe strada Unirii un palat cu 16 camere, un imens salon de primire si alt salon mai mic și mai intim, dar și cu o estradă de concerte.

Contesa Eliza Alexandrescu va ridica pe strada Unirii un palat cu 16 camere, un imens salon de primire si alt salon mai mic și mai intim, dar și cu o estradă de concerte, încăperi special cu podoabe sculpturale și aplicate, cu tapiserii radinate și cu picture exponențiale.

După moartea contesei Eliza Alexandrescu în anul 1915, palatul va deveni sediul Cercului Militar din Craiova. Astfel, la 9 iulie 1915, în localul cercului militar din strada Unirii nr. 132, se ținea un concurs pentru postul de ”maestru croitor” pentru atelierul de haine ofițerești. Clădirea a ars în 1936 rămânând doar câteva din clădirile adiacente, în care se va amenaja restaurantul ”Cina”, în anii perioadei comuniste.

Palatul construit de ELiza in locul actualului sediu TVR Craiova. foto: Craiova de ieri
Palatul construit de Eliza Alexandrescu in locul actualului sediu TVR Craiova. foto: Craiova de ieri
Palatul se afla pe str. Unirii...acum sediul TVR CRAIOVA. foto: Craiova de ieri
Palatul se afla pe str. Unirii…acum sediul TVR CRAIOVA. foto: Craiova de ieri

Eliza Alexandrescu a hotarât prin testament ca după moartea ei ca 12 fete orfane să fie întreținute în școală și înzestrarea lor din veniturile moșiilor sale.

Facebook Comments

LEAVE A REPLY