Povestea cântăreței de jazz Zaidee Jackson “Negresa electrizantă a Băniei din anii ’30”: a strălucit la Boston, Cannes, Monte Carlo, Glasgow și la Craiova

0
5324

Singura negresă din Craiova, dar și una dintre cele mai mari cântărețe de Jazz din România în perioada interbelică. Căsătorită cu un faimosul pilot de curse craiovean Barbu Neamțu, a avut de suferit în perioada comunistă.


Zaidee Jakson s-a născut pe 30 decembrie 1898 în Augusta, Georgia și a început aventura europeană în iarna anului 1927. După ce a făcut numeroase turnee pe coasta franceză a stârnit interesul familiei regale Britanice, Contesa de Carnarvon și Ducele de Kent au adus-o în Londra în iunie 1928 unde i s-a oferit să cânte pentru radio BBC.

Zaidee JacksonDupă ce a avut mai multe turnee, chiar și în Statele Unite a ajuns ca la  începutul anului 1932 să aibă propriul ei club pe coasta franceză denumit “Sous le Maquis”. Zaidee apărea în mod regulat și la Chez lui Zelli, Le Sheherazade și cabaretul Bosfor, cântând și dansând excentric.

După ce a venit criza în 1934, economia Franceză se destrăma culminând cu demonstrații publice, Zaidee Jackson cânta din ce în ce mai rar fiind nevoită sa plece la Monte Carlo și Cannes unde a gestionat mai multe cluburi de noapte.

Primul contact cu orașul Craiova

oltenia de altadatasursa: Oltenia de altădată

În decursul acelui an a făcut și un turneu în România unde l-a întâlnit pe faimosul pilot de curse craiovean Barbu Neamțu. Barbu Neamțu împreună cu fratele său Sebastian dețineau o reprezentanță Ford la parterul blocului Casa Albă.

fde

Reprezentanța din Craiova a firmei Ford se numea Sebar, inițialele celor doi membrii ai familiei Neamțu (craiova de ieri). Această firmă avea desfacere în toată Oltenia dar și județul Olt (atunci Muntenia) pentru comerțul cu automobile , tractoare și piese de schimb.

craiova de ieriSursa: Craiova de Ieri

Singura Negresă din Oraș

La scurt timp după ce s-au întâlnit, cântăreața de Jazz Zaidee Jackson și bogatul pilot de curse Barbu Neamțu s-au căsătorit în Craiova. Soacra ei, mama lui Barbu nu a fost de acord ca fiul ei să se căsătorească cu singura femeie de culoare din oraș. Din când în când căsnicia lor a fost, de asemenea, marcată de gelozie și de prejudecăți rasiale de numeroși membrii din familia lui Barbu Neamțu dar și de vecini care credeau că nu era bună această căsătorie și credeau că renunțase la familie pentru un negru, Zaidee Jackson având probleme și cu obținerea cetățeniei.

Cei doi aveau să locuiască într-un apartament în București dar veneau constant în Craiova unde dețineau o casă în zona rurală. În București a avut mare succes având apariții în cluburi mari ca Zissu Cabaret, barul Melody, Teatrul Colorado și Mon Jardin.

Din vara anului 1935 a avut diferite turnee internaționale alături de solistul Benny Peyton în Elveția și Egipt. În 1936 a realizat un turneu de 8 luni în țara natală unde a cântat în diverse cluburi de noapte.Zaidee Jackson1935_1S-a întors la București în februarie 1939 unde s-a înscris în Partidul Național Liberal.

După începerea războiului Zaidee a continuat să cănte având un mare succes în cluburile din București. După ce Uniunea Sovietică a invadat Basarabia, Zaidee se retrage la Craiova unde soțul ei se ocupa de afacerea familiei cu Ford-România, modificând mașini militare pentru Germania Nazistă. După închiderea multor teatre și cluburi românești Zaidee rămâne permanent la Craiova.

Problemele încep după venirea Partidului Comunist la putere atunci când se închid majoritatea cluburilor iar Zaidee rămâne fără slujba pentru 6 luni. Chiar și după ce a început să se muncească, Zaidee întâlnește tot felul de prejudecăți și discriminări din partea muzicienilor.

La începutul anilor ’50 soții au fost aduși la securitate pentru a fii acuzați ca fiind boieri spioni, iar locuința lor din Craiova a fost confiscată și afacerea închisă. Cuplul a plecat la București dar viața lor începea să aibă greutăți. Deși inginerii erau la mare căutare, Barbu Neamțu ajungea să muncească foarte rar, deși fratele lui lucra la partid.

Barbu Neamțu a fost arestat pentru 18 luni și apoi trimis la închisoare 4 ani unde s-a îmbolnăvit grav datorită torturilor și condițiilor din închisoare.

În timp ce soțul ei era la închisoare Zaidee a avut probleme financiare și a încercat să facă turnee dar nu a putut pleca din țară. Între timp sora ei Crinna Williams-Thomas a încercat să o ajute trimițând numeroase scrisori președintelui american Truman, dar fără succes.

În aprilie 1955 Crinna îi scrie președintelui Eisenhower care îi promite salvarea. În 1956 la scurt timp după moartea soțului în închisoare Zaidee realizează un turneu în Transilvania de unde reușeste să plece în țara natală.Zaidee & CorinnaDupă revenirea în țara natală Zaidee a mai avut doar o apariție în Boston în anul 1957.

Zaidee Jackson moare în data de 15 decembrie 1970 la casa sorei sale din Connecticut.

Mulțumim lui Andre Bayrón pentru această poveste 🙂

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie mai departe una dintre legendele Băniei mai puțin cunoscute – Zaidee Jackson “Negresa Electrizantă a Craiovei”:)

Facebook Comments

LEAVE A REPLY