Descoperă Oltenia: Peștera Ponoare – de lângă Podul lui Dumnezeu

0
17604
pestera ponoarele
O imagine incredibilă din interiorul peșterei Ponoarele. foto: Bogdan Panait

Peștera Ponoarele, cunoscută și sub numele de Peștera de la Podul Lui Dumnezeu, Peștera de la Pod, Peștera Podului sau Peștera de la Podul de Piatra, este accesibilă turiștilor putând fii vizitată pe tot parcursul anului, se află într-un grad avansat de distrugere cu un număr mare de stalactite rupte și stalagmite dislocate din galeria fosilă.

Este una dintre cele mai frumoase peșteri din  regiunea Olteniei și chiar din România și deține un bogat și inedit relief carstic.


Localizare

Peștera Ponoare situată în comuna Ponoare, la 5 km de Baia de Aramă, județul Mehedinți este inclusă în rezervația naturală complexul carstic Ponoarele și mai este cunoscută și sub numele de Peștera Podului datorită situării acesteia lângă Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural.

complexului carstic Ponoare
Schița complexului carstic Ponoare

Caracteristicile peșterei

Peștera Ponoarele este situată la o altitudine de 337 m. Lungimea sa este de 734 m. Peștera este o străpungere hidrogeologică realizată de apele ce se strâng în Lacul Zăton. Prezintă două intrări de dimensiuni mari.

Stalactitele, dar în special stalagmitele prezente în peștera Ponoare au forme ciudate, asemănătoare unor statui, reprezentând fie oameni, fie animale, fie flori, remarcându-se unele formațiuni ale căror culori alternează între alb – roșiatic – gălbui.

Galeria principală este sub-fosilă; la un nivel superior se găsește o galerie fosilă.

Pestera Ponoare
Pestera Ponoare- interior

În peșteră se adăpostesc și numeroși lilieci din speciile Myotis, Miniopterus și Rinolophus. În perioada aprilie-august, în peșteră se poate întâlni o colonie de naștere formată din cca. 3000 indivizi, iar în perioada octombrie-aprilie, o colonie de hibernare de cca 1000 lilieci.

Deoarece liliecii nu numai că sunt nu periculoși pentru oameni, dar au și rol important în menținerea echilibrului ecologic, ei trebuie ocrotiți și reprezintă un element de faună inedit pentru zonă.

Peștera Ponoare este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oltenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratați dacă sunteți în zonă. Dacă vizitezi Peștera Ponoare și rămâi peste noapte poți căuta oferte de cazare la vilele și pensiunile din zona orașului Baia de Aramă situat doar la 5 km.

Asociația GLOBAL CITY 2020 promovează patrimoniul cultural și natural al regiunii Oltenia prin proiectul denumit DISCOVER OLTENIA.

Poți promova și tu regiunea Oltenia diseminând informația mai departe 🙂

Facebook Comments

LEAVE A REPLY