Monument istoric și ruină, hipodromul din Craiova este cel mai mare din țară!

0
10439
Hipodrom Craiova
Hipodrom Craiova. Sursa: Biblioteca Regionala Oltenia

Cel mai mare hipdrom din ţară, construit în anul 1903, unde se organizau competiţii de echitaţie, a ajuns o ruină. În urmă cu mai bine de un secol, aici era locul de întâlnire pentru „lumea bună“ din Craiova. Hipodromul face parte integrantă din Parcul Nicolae Romanescu și se află în extremitatea sudică a orașului Craiova.


În momentul de față, Parcul Nicolae Romanescu, deci si Hipodromul, este monument național, înscris la pozitia 98 – cod LMI 2004: DJIIaA07924 pe lista monumentelor istorice aprobată prin Ordinul nr. 2314/2004 al Ministrului Culturii și Cultelor, fiind considerat unul dintre cele mai reprezentative monumente de artă peisageră din România.

Acesta ocupă aproximativ 20,50 de hectare din totalul de 96 de hectare ale parcului și a fost conceput în contextul unui moment în care în Anglia și Franța cursele de cai erau foarte populare.

Astfel, după modelul englez, dar mai ales cel francez, hipodromul era o componentă necesară, ba mai mult, indispensabilă societății. Nu era numai un apanaj al modei momentului ci o reală necesitate, după cum afirmă și Édouard Redont în cartea sa „Ville de Craiova”:Acest hipodrom va procura orașului o sursă de venit care se va adăuga și la întreținerea parcului”.

Competiție pe hipodromul din Bănie. Sursa: Biblioteca Regionala Oltenia
Competiție pe hipodromul din Bănie. Sursa: Biblioteca Regionala Oltenia

Constituirea în parc a unui hipodrom este solicitată de nobilii orașului și de Brigada VI de Roșiori care aveau grajdurile în Valea Fetei, în imediata apropiere a Parcului.

Tribuna din lemn proiectată de Édouard Redont, care fusese construită parțial a ars la puțin timp de la inaugurarea hipodromului, fiind înlocuită cu una din beton.

După cel de-al doilea război mondial, cursele au încetat la hipodrom, iar pe terenul din fața tribunei a fost amenajat un teren pentru concursuri de sărituri peste obstacole. A mai fost construită o altă tribună, pe latura opusă a noului teren de obstacole, pentru a acomoda un număr mai mare de spectatori.

Până în anul 1957, hipodromul intră într-o perioadă de autoconservare, neînregistrându-se activități sportive. Abia din 1957 se înființează la Craiova Clubul Sportiv Orășenesc, în cadrul căruia reîncepe activitatea secției de echitație, sub comanda veteranului de război Virgil Andronescu și a lui Ioan Dobrițoiu, urmând ca în 1960 secția să fie înscrisă în registrele Federației Ecvestre Române [1].

În 1969, a fost construit un grajd pentru 12 cai, dar a fost înlocuit la scurt timp (1970) cu unul nou, pentru 21 de cai. Tot acum, se mai construiește un grajd de vară, pentru caii veniți la concursuri.

Din momentul reînvierii sportului ecvestru craiovean și până acum câțiva ani, hipodromul a găzduit numeroase concursuri de sărituri peste obstacole, dintre care cel mai important, primul campionat balcanic de călărie din România.

Ultimul concurs a avut loc în anul 2000, încheind o perioadă încununată de succese ale călăreților craioveni.

Hipdromul din Craiova avea în anul 1903 peste 20 de hectare de teren şi 21 de cai. Acum mai sunt doar hectare şi şase cai. Locuitorii oraşului îşi amintesc că în Bănie s-a organizat prima competiţie balcanică, iar doamne şi domni îmbrăcaţi în ţinute elegante făceau galerie sportivilor preferaţi.

Cel mai mare hipodrom din ţară este în paragină. Este un lucru pe care nu îl înţeleg. Nu s-au mai făcut investiţii de ani buni, iar din această cauză locul arată exact ca unul părăsit. Până acum câţiva ani se mai ţineau lecţii de echitaţie, însă acum nu se mai face absolut nimic. Dacă treci prin zonă şi nu eşti din Craiova nu îţi dai seama că acolo a fost cândva un loc special amenjat pentru jocurile hipice”, a povestit craioveanul Ioan Săceanu, în vârstă de 87 de ani.

foto: mihai daniel popescu

Tribunele unde cu mai bine de un secol aveau loc competiţii de echitaţie sunt dărăpănate, iar prin crăpăturile betonului vechi au crescut iarbă şi arbuşti. Terenul este neîngrijit şi este locul preferat al câinilor maidanezi. „Ce era odată aici în zonă şi ce este acum…

Hipodromul parcă își trăiește ultimele momente de existență și își…așteaptă resuscitarea!

Sursa: ecvestra.ro, Redont Edouard, Ville de Craiova, Paris, 1904, adevarul.ro, wikipedia

Facebook Comments

LEAVE A REPLY