Legea grațierii va elibera peste 2.200 de infractori. Premierul spune că nu este nimic ilegal !

0
4373
Legea gratierii si amnistiei. Peste 2200 de infractori scapă

Ministerul Justiției a transmis, miercuri dimineața, spre consultare, către CSM, Înalta Curte și Parchetul General, două proiecte de acte normative, între care unul referitor la grațiere, a declarat ministrul Florin Iordache, după ședința de guvern la care a participat și președintele Klaus Iohannis.

Unul dintre actele normative se referă la grațiere, însă nu vor fi grațiate persoanele condamnate pentru fapte de corupție, spălare de bani, acte de violență, a subliniat Florin Iordache.

El a estimat că de această lege ar putea beneficia 2.300 – 2.500 de persoane, în condițiile în care există un excedent de 9.000 de deținuți față de capacitatea închisorilor din România, iar România se află sub incidența unei decizii-pilot a CEDO privind gradul de încărcare din penitenciare.

Proiectul ordonanţei de urgenţă privind graţierea unor pedepse vizează condamnările cu pedepse de maximum 5 ani de închisoare, excepţie făcând însă mai multe infracţiuni grave, printre care luarea şi darea de mită, traficul de influenţă, dar şi cele vizând siguranţa persoanei sau a statului.


  • Graţierea se aplică şi pedepselor cu suspendare, conform proiectului.
  • Graţierea propusă vizează însă condamnările pentru abuz în serviciu sau folosirea funcţiei de conducere pentru a obţine foloase necuvenite, pentru care sunt condamnaţi mai mulţi politicieni.
  • Proiectul mai prevede că persoanele condamnate care au împlinit 60 de ani, care sunt gravide sau care au copii de sub 5 ani în întreţinere beneficiază de graţierea a jumătate din pedeapsă, indiferent de infracţiunea comisă, cu condiţia să nu fie recidivişti.
  • Graţierea este condiţionată de plata prejudiciului stabilit de instanţa de judecată, în termen de maximum un an, dar nu şi în cazul excepţiilor privind vârsta, gravidele sau condamnaţii cu copii mici în întreţinere.
  • Proiectul publicat de Ministerul Justiţiei prevede că actul ar fi fost adoptat astăzi, 18 ianuarie 2017, cu intrare în vigoare de pe 18 februarie 2017 !

Politicieni foarte vizibili care ar scăpa de condamnări, conform acestui proiect, ar fi Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, Președintele Senatului Cătălin Popescu Tăriceanu, Dan Sova fostul ministru al transportului şi fostul președinte PC Dan Voiculescu.

***Premierul Grindeanu și ministrul justiției au dat însă asigurări că actele normative puse în dezbatere nu dezincriminează abuzul în serviciu și conflictul de interese, ci doar „se clarifică unele lucruri în concordanță cu deciziile CCR” și legislația europeană.

*Sursa: digi24 & stirile protv

Facebook Comments

LEAVE A REPLY