Jean Negulescu: povestea singurului român celebru la Hollywood ! S-a născut la Craiova!

0
33773
Jean Negulescu si Marilyn Monroe pe platourile de filmare. sursa: Pinterest

Jean Negulescu este singurul român care are o stea pe celebra alee Hollywood Walk of Fame. A lucrat cu staruri precum Marilyn Monroe, Sophia Loren sau Fred Astaire, a fost membru al Academiei Americane de Film, iar filmele sale au fost nominalizate la premiile Oscar.


Povestea vieții sale poate sta oricând la baza unui scenariu de film. Jean Negulescu este singurul regizor român care a reușit la Hollywood și este craiovean get-beget.

S-a născut la Craiova în anul 1900 și a copilărit într-o casă de pe actuala stradă I. L. Caragiale. Jean Negulescu își arată talentul pentru artă încă din tinerețe. Cercetaș voluntar în rândurile Crucii Roșii în timpul Primului Război Mondial, Jean Negulescu schițează un portret al lui George Enescu, pe care maestrul îl cumpără la un preț ridicat.

Atunci se hotărăște să devină pictor, însă părinții săi au alte planuri cu viața lui. Tatăl său îl trimite la Paris să studieze economia și artele. Pasiunea sa pentru artă nu moare odată cu plecarea la Paris.

Neglijează științele economice și mai mult frecventează cursurile “Academiei Julian”, însă pentru asta nu mai primește bani de acasă. Pentru a se întreține singur noaptea spală vase în restaurate, iar ziua vinde schițe și picturi. În Parisul interbelic se împrietenește cu artiști precum Brâncuși, Modigliani, Pascin, Soutine.

În mijlocul anilor 1920 se mută în sudul Franței.

Pe frumoasa Rivieră Franceză se îndrăgostește de o americancă cu care se căsătorește în 1927 și se mută la New York, unde își organizează o expoziție cu picturile sale. În 1929 divorțează și se stabilește în California, unde decide să înceapă o carieră în lumea filmului. Atunci ia horărârea să se semneze Negulesco și începe să scrie scenarii de filme.

La scurt timp se angajează la studiourile “Paramount Pictures” ca scenarist colaborator, apoi ajunge director adjunct și după multă muncă devine regizor. Primul film de lung metraj a fost “Singapore Woman” (“Femeia din Singapore”) pentru studiourile “Warner Brothers” în 1941, iar în 1944 înregistrează un succes remarcabil cu filmul “The Mask of Dimitrios” (“Masca lui Dimitrios”).

She’s the girl you’d like to double-cross your wife with.“, în traducere “Este fata cu care ai vrea să îți înșeli nevasta“. Este replica regizorului Jean Negulescu, referindu-se la Marilyn Monroe, una dintre actrițele sale preferate. Înainte de a ajunge cunoscut în Statele Unite ale Americii, Jean Negulescu a parcurs un drum lung și anevoios.

"She's the girl you'd like to double-cross your wife with.", în traducere "Este fata cu care ai vrea să îți înșeli nevasta". Este replica regizorului Jean Negulescu, referindu-se la Marilyn Monroe, una dintre actrițele sale preferate.
“She’s the girl you’d like to double-cross your wife with.” replica regizorului Jean Negulescu, referindu-se la Marilyn Monroe, una dintre actrițele sale preferate.

Se căsătorește în 1946 cu actrița americană Ruth “Dusty” Anderson, cu 18 ani mai tânără.

Următoarele sale filme nu mai au nevoie de prezentare: “Johnny Belinda” (1948), nominalizat la 12 premii Oscar și pentru care interpreta principală, Jane Wyman (fosta nevastă a lui Ronald Reagan) primește premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, “Three Came Home” (“Trei se întorc acasă”, 1950), comedia “How to Marry a Millionaire” (Cum să te căsătorești cu un milionar) cu Marilyn Monroe, primul film pe ecran lat (Cinemascop), apoi în același sistem de ecran lat filmul “Daddy Long Legs” (1954) cu Fred Astaire.

Afisul filmului How to marry a millionaire
Afisul filmului How to marry a millionaire

Pe perioada filmărilor comediei “How to Marry a Millionaire” se speculează că între regizorul român și Marilyn Monroe s-ar fi înfiripat o poveste de dragoste. Dovezi nu există, însă este cunoscut faptul că atunci când vorbea de Marilyn, Jean Negulescu o făcea de fiecare dată la superlativ.

Un alt detaliu picant este legat de colaborarea cu celebra Sophia Loren. În filmul “Boy on a Dolphin” (1957), Sophia Loren este filmată într-o cămaşă udă complet lipită de trup și apare pe ecran ca şi goală. Totul se transformă într-un mare scandal de presă pentru că era anul 1957 pe când presa şi opinia publică avea încă prejudecăţi.

La sfârșitul anilor 1950 Jean Negulescu era în primii 10 regizori de la Hollywood. Românul devine membru al Academiei de Film, iar pe celebra alee Hollywood of Fame i se acordă o stea cu numele său drept răsplată pentru cariera impresionantă și contribuția adusă industriei filmului american.

Ultimele filme din carieră le regizează pentru studiourile “20th Century-Fox”, unde continuă să lucreze până în anul 1970, când realizează ultimele sale filme, “Hello Good-bye” și “The Invincible Six” (“Cei șase invincibili”).

Jean Negulescu, John Houston, Roberto Rossellini la studiourile de filmare
Jean Negulescu, John Houston, Roberto Rossellini la studiourile de filmare

Își petrece ultimii ani din viață în Marbella, Spania, unde deținea o casă de vacanță. Acolo se dedică picturii, iar pe 18 iulie 1993, la venerabila vârstă de 93 de ani se stinge din viață în urma unui atac cardiac. În total, românul a lăsat moștenire 59 de filme regizate.

Cinematograful Central din Craiova a fost redenumit Jean Negulescu, s-a pus o placă pe casa unde s-a născut marele cineast, iar după 2 ani de insistenţe la primar, consiliul local a fost de acord ca o stradă din Craiova  să poarte numele celebrului oltean.

În 2000, Jean Negulescu a devenit Cetăţean de Onoare al Craiovei – post mortem.

Din păcate, de atunci, la Craiova nu mai există nimic care să aducă aminte de Jean Negulescu, olteanul care a fost un star la Hollywood!

Casa în care a copilărit artistul, în loc să fie muzeu, a fost vândută de autorități. Dacă niciun moștenitor nu a venit să o revendice, Regia de Administrare a Domeniului Public Craiova a închiriat-o după Revoluție mai multor familii fără locuințe, iar în anul 2012 a fost cumpărată
de oamenii care trăiau acolo.

Odată cu tranzacția, plăcuța care aducea aminte de regizor a fost dată jos de pe casă de noii proprietari.

cinematograf Jean Negulescu
cinematograf Jean Negulescu

Aceeași soartă a avut-o și cinematograful Jean Negulescu, care acum este în paragină. Cinematograful a fost revendicat și câștigat în instanță de un craiovean care acum încearcă să îl vândă sau să îl închirieze, însă fără succes.

Facebook Comments

LEAVE A REPLY