În 1931 o olteancă aducea primul trofeu Miss România la Craiova !

0
10594
Miss Romania 1931. foto: Craiova de ieri
Miss Romania 1931. foto: Craiova de ieri

Vom încerca să deslușim povestea unei frumoase oltence din Craiova care a câștigat acum 85 de ani cel mai prestigios trofeu din domeniul modei din perioada interbelică.


Miss Romania 1931: o craioveancă triumfa în a -III- a ediție a concursului de frumusețe-  Lafcovici Viișoreanu Constanța.

Povestea concursului 

În dimineața zilei de 18 ianuarie a anului 1931, o mulțime de bucureșteni se adunaseră în sala de festivități a palatului ziarului “Universul” dornică să vadă marele concurs național de frumusețe organizat de revista “Ilustrațiunea română”.

Sala rezervată juriului fusese împodobită cu covoare scumpe de la casa Djaburov, în fața mesei juraților fiind ridicată o estradă îmbrăcată cu covoare orientale. În juriu, cei din public îl recunoscură pe pictorul Eustațiu Stoenescu, pe scriitorul Radu D. Rosetti sau pe arhitectul Paul Smărăndescu.

La ora zece și un sfert concurentele începură a fi prezentate, defilând apoi pe estradă. Membrii juriului începură selecția alegând mai intâi un grup de treizeci, apoi de cincisprezece,
de zece, pentru ca în final să rămână numai cinci.

După o chibzuială de peste o jumătate de oră juriul pronunță hotărârea prin vot secret: Domnișoara Tanți Viișoreanu din Craiova este Miss România 1931 !

“Brună, cu trăsături fine, alese” și cu “un admirabil corp”, Tanți Viișoreanu se născuse la
27 aprilie 1908, fiind fiica generalului Ion Virgil Viișoreanu, comandantul brigăzii I de roșiori din Arad, care o însoțea alături de sora mai mică a Tanței, Florica.

Mama noii Miss România, Constanța din familia Gârleștenilor rămăsese în Craiova, neștiind de participarea fiicei sale la concurs. Tanța copilărise la conacul de la moșia Gârlești a mamei sale, din apropierea Craiovei, mai târziu fiind dată la Liceul de fete din Craiova. Părinții divorțaseră când ea era destul de mică, mama sa recăsătorindu-se cu generalul Constantin C. Săvoiu.

Constanța se va căsători cu avocatul Constantin Lafcovici zis Moșulică, un nepot al generalului Constantin Săvoiu, stabilindu-se în Târgu-Jiu. Vor urma ani de suferință, avocatul Lafcovici fiind arestat de comuniști și trimis în pușcărie.

La 15 februarie 2003 Constanța se stingea din viață fiind înmormântată în cimitirul Sineasca, alături de unul din strămoșii săi, Hristodor Gârleșteanu. Pe cruce, sub numele Constanței Viișoreanu Lafcovici se află scris pentru amintire “Miss România 1931”.

Sursa:

pozele 1 și 2 – colecție Mircea Georgescu -Craiova de ieri
poza 3 – provine de la familia Bunea

Facebook Comments

LEAVE A REPLY