GIGANTUL ROMÂNIEI – Gogea Mitu de la Mârșani

0
15311
GIGANTUL ROMÂNIEI - uriaşul Gogea Mitu

Pe numele real Gogu Ștefănescu, fiul Elenei şi Gheorghe Ștefănescu, originari din localitatea Mârșani, la circa 42 km de Craiova, a venit pe lume în anul 1914, făcând parte dintr-o familie cu 11 copii, mama având la nașterea uriașului, vârsta de 16 ani.


Localnicii îşi aduceau aminte de acel “copil minune” căruia îi spuneau “Mitu a lu’ Goagă”, cel mai celebru om al Mârșanului.

Mitu a devenit cunoscut în toată lumea, datorită staturii lui ieșite din comun, deoarece măsura la vârsta de 20 ani, 2,42 metri şi cântărea 183 kg.

Datorită acestor caracteristici antropometrice, s-a ajuns la faptul ca el să fie căutat de persoane din diferite domenii de activitate, medici, oameni de știinţă etc., şi nu în cele din urmă de cei care, datorită acestei “curiozităţi” doreau să câştige bani de pe urma lui.

Se spune că era inteligent şi că vorbea în vârful limbii, cum se zice, era “peltic”, dar aceasta nu-l împiedica să citească, învaţase sa citească singur, să glumească, de la vârsta de 3 ani având fizicul unui copil de 5-6 ani, fiind foarte maturizat în gândire de mic copil.

Un circ din Praga îl racolează pe adolescent şi-l prezintă în spectacole

Pe la vârsta de 17 ani devenise celebru, încât patronul unui Circ de la Praga venise să-l angajeze pentru a-l prezenta ca o “raritate”. De asemenea a prezentat spectacole la Circul Globus din Monte Carlo. Cu toate că avea numai vârsta de 20 de ani, Mitu trăgea cu ușurință de un arc oţelit, pe care-l îndrepta.

A venit şi la București în vara anului 1934, unde cu ocazia sărbătorii numită pe atunci “Târgul Anual al Moșilor”, care avea loc în Piața Oborul vechi, gigantul a prezentat spectacole de circ, fiind prezentat drept “cel mai înalt om din lume”.

Tot la capitolul exagerări considerăm că se încadrează şi prezentarea meniului pe care l-ar fi servit la o singură masă uriaşul din Mârşani: se spune că acesta ar fi devorat o pâine, un pui, doi litri de lapte, 25 de ouă, un kilogram de prăjituri, doi litri de ţuică şi jumătate de litru de vin.

Puţin probabil să fi fost chiar aşa, de vreme ce Gogea avea totuşi nevoie de oarece formă fizică pentru întâlnirile din ring; românul va intra – graţie unui promotor italian – în lumea boxului.

Cariera lui în domeniul circului a fost însă scurtă, dar foarte benefica, deschizându-i noi orizonturi, deoarece pugilistul de succes al timpului şi căutător de noi talente, italianul Umberto Lancia, a reușit să-l atragă în tainele boxului, devenindu-i impresar.

Lancia l-a înscris personal la celebra Școală de BOX de la Paris, unde uluise toată lumea. După absolvirea școlii de box, Gogea Mitu a început marile meciuri, dar spre mirarea tuturor, nu prea avea adversari, pentru că pe toti îi culca la pământ prin K.O.

6 iunie 1935, stadionul Venus din Bucureşti: debutul lui Gogea Mitu în boxul profesionist
6 iunie 1935, stadionul Venus din Bucureşti: debutul lui Gogea Mitu în boxul profesionist

Primul meci oficial la Bucureşti a avut loc pe fosta arenă “Venus”, adversarul lui fiind profesionistul italian Severio Gizzo, care, cu toata experienţa lui, în urma loviturilor devastatoare ale “Uriaşului de la Mârşani” a fost facut KO în numai trei reprize.

A urmat alt meci cu fostul campion al României din categoria grea, Dumitru Pavelescu, terminat tot cu K.O. din prima rundă. În urma acestor mari succese, impresarul Lancia l-a dirijat spre alte turnee în Europa, Praga şi Paris, unde în lupta cu germanul de origine franceza Bergam, meciul s-a terminat la egalitate. Acesta de fapt a fost ultimul meci de box al URIAŞULUI ROMÂN.

Înapoindu-se de la Paris la Bucureşti cu trenul, a răcit, iar managerul i-a propus ca înainte să se ducă la Mârşani, sa ramână câteva zile la București pentru a se odihni, dar situația agravându-se, l-au internat la Spitalul Filantropia, unde i s-au administrat masaje şi investigații în tot organismul, zicându-se că este bolnav de tuberculoză.

Familia nu fusese anunțată decât târziu, iar când au sosit la București, Gogea Mitu, murise deja de câteva zile.

Ceremonia funerară a avut loc în localitatea natală, în Mârşani, de acolo de unde plecase în urmă cu doar cinci ani pentru a cuceri lumea circului.

Gogea se întorcea acum acasă pentru totdeauna, doborât de boală, după un scurt, dar foarte intens episod pugilistic. La câtăva vreme după moarte, scheletul său a devenit obiect de studiu la Facultatea de Medicină a Universităţii din Craiova.

Surse selective: historia, adevarul

Facebook Comments

LEAVE A REPLY