Genelia Petrescu de la C.N. „Fraţii Buzeşti” Craiova este profesor MERITO 2017. A câștigat pentru România singura medalie de AUR la Olimpiada Internațională de Biologie !

0
12332
Genelia Petrescu si olimpicii sai la biologie. @cvlpress

Născută în Piatra Neamț, în miros de brad, după cum îi place să spună, Genelia Petrescu a făcut Liceul Sanitar la Bacău, cu gândul să dea la Medicină. Dar socoteala din școală nu s-a potrivit cu cea din spital: leșina în fiecare secție în care făcea practică.


Așa că s-a reorientat, alegând Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvire, trei ani a predat într-o comună din județ, încă opt la Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” din Craiova, iar în 2001 a venit la Colegiul „Frații Buzești”.

În primul său an aici, deși a avut numai două clase de liceu, a ajuns cu șapte elevi la Olimpiada Județeană de Biologie și toți au luat premii. În anul următor a avut primii doi elevi calificați la Olimpiada Națională.

Până acum, elevii ei au câștigat 40 de premii și mențiuni la Olimpiada Națională și câte o medalie de aur, argint și bronz la Olimpiada Internațională (singurul aur câștigat vreodată de România la acest nivel). Premiile elevilor săi au adus și bani școlii, cu care profesoara a dotat laboratorul de biologie: 15 microscoape electrice și 25 optice, tabla smart, două laptopuri.

Potrivit directoarei colegiului, Carmen Lucia Ștefănescu, mulți elevi vin aici special pentru Petrescu. Unii vor să participe la olimpiadă, iar mulți dintre liceenii de la Științe ale naturii vor să devină medici – așa se explică de ce, în 2016, ultima medie de admitere la acest profil a fost 9,88.

Pentru Petrescu, olimpiadele au devenit un stil de viață și un mod în care evoluează, căci olimpicii o provoacă mereu cu întrebări care o fac să cotrobăie după răspunsuri. Pentru elevi, spune ea, olimpiadele sunt ca un microb.

„Dacă au o participare la națională, gata, s-au molipsit. Le place atmosfera aceea, devin prieteni cu elevii din țară.” Chiar și așa, pentru că volumul de informații este foarte mare, profesoara ține cont înainte de toate de sănătatea fizică și psihică a elevilor și s-a întâmplat să recomande sau chiar să impună o pauză de la concursuri, indiferent de miză.

@proiectul Merito
@proiectul Merito

Claudiu Mirescu a fost primul ei olimpic. Deși era la matematică-informatică, a luat în toți anii de liceu mențiuni, iar într-a XII-a a câștigat bronzul la Olimpiada Internațională din Argentina. Acum, Mirescu are aproape 30 de ani, a terminat Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și Facultatea de Biologie a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj și este medic rezident anatomopatolog și asistent universitar la UBB.

Își amintește că Petrescu pornea lecțiile de la o structură simplă, căreia îi adăuga treptat tot mai multe informații, și că nu folosea niciun termen pe care să nu îl explice. „Același mod de predare îl folosesc și eu acum”, spune el. „În primul rând ne trata ca oameni. Nu se purta cu superioritate doar pentru că noi eram niște elevi și știam mai puțină biologie decât ea.”

Petrescu și-a făcut cont de Facebook ca să țină legătura cu foștii elevi. Cei mai mulți sunt medici (dintre care cam 60% au rămas în țară), iar unii sunt cercetători și sunt împrăștiați prin toată lumea. Are o listă cu cei 25 de câștigători ai olimpiadelor și concursurilor mari de biologie și urmează să facă una și cu medicii.

Profesoara Genelia Petrescu și-a spus în multe primăveri, în perioadele solicitante de pregătire a olimpicilor, că se va rezuma la orele de la clasă. Apoi vine vara, se plimbă, citește și toamna o ia de la capăt.

Dincolo de biologie, care pentru ea este cea mai vie și mai colorată disciplină, Petrescu vrea în primul rând ca elevii să-și înțeleagă organismul, căci așa vor putea să perceapă organismele exterioare mult mai bine.

„Aș vrea ca lucrurile pe care le zic la oră să îi ajute în viața de zi cu zi, să nu se transforme totul într-o toceală. Le spun mereu că trebuie să fie un fel de Doctor House.”

 

Sursa: Proiectul Merito

Facebook Comments

LEAVE A REPLY