Finlanda va fi prima țară din lume care va elimina disciplinele școlare

0
2477
Reformă școlară în Finlanda
Scoala Saunalahti din Espoo, Finlanda Photo by Andreas Meichsner for Verstas architects

Sistemul de învățământ al Finlandei este considerat unul dintre cel bune din lume, în mai toate topurile de specialitate clasându-se mereu printre primele 10.


Chiar și  în acest context, autoritățile nu s-au oprit aici și vor să revoluționeze întregul sistem școlar. Oficialitățile finlandeze vor să scoată toate materiile din curriculum. nu vor mai fi ore de geografie, istorie, matematică, literatură .

Directorul Departamentului de Educație din Helsinki Marjo Kyllonen  a explicat că există școli care predau cu metode folosite pe la 1900, însă nevoile trebuie adaptate pentru secolul XXI.

Materiile individuale vor fi înlocuite de studiul evenimentelor și fenomenelor într-un format interdisciplinar.

Spre exemplu Al Doilea Război Mondial va fi analizat din perspectiva istoriei, geografiei, matematicii. Acest sistem va fi introdus pentru elevii de la 16 ani în sus.

Ideea generală este ca elevii să-și aleagă singuri topicul sau fenomenul  pe care vor să-l studieze dezvoltându-și abilitățile pentru viitor.

Formatul tradițional de predare  al comunicării profesor-elev se va schimba.  Elevii nu vor mai sta în spatele băncilor și să aștepte crispați ca sa fie nominalizați de profesor să răspundă ci vor fi divizați în grupuri mici de lucru în care vor dezbate problemele.

Sistemul de educație finlandez încurajează muncă în echipă, modificări  ce vor afecta profesorii. Această reformă de învățământ va necesita o cooperare mai bună între profesorii de diferite discipline.

Până în momentul de față, peste 70% din profesorii din Helsinki au intrat într-un program de pregătire specializat pe noile metode de comunicare și predare.

Sursa:  independent

Facebook Comments

LEAVE A REPLY