“Super Luna” – Fenomen astronomic rar, vizibil astăzi în România

0
5434
superluna
susa foto: Craiova Cetatea Baniei
 Astăzi, 14 noiembrie, vom asista la fenomenul fascinant numit “Super-Lună”. Acest proces astronomic rar se desfășoară pe tot parcursul zilei, iar în aceasta seară vom avea parte de cea mai stralucitoare lună din ultimii 70 de ani, evenimentul având loc ultima dată în anul 1948.

_____________________________________________________________________

Perigeul Lunii, adică momentul în care luna va ajunge cel mai aproape de Pamânt, va avea loc la ora 13.23, însă fenomenul va fi observat mai bine în timpul nopţii. Este un moment de istorie a astronomiei care nu trebuie ratat deoarece următoarea dată când va putea fi observat va fi pe 25 noiembrie 2034.
Modalitatea in care putem observa acest fenomen depinde de locul in care ne poziționăm. De exemplu, dacă ne vom afla într-o zonă cu foarte multe clădiri, avem toate şansele să vedem Luna la dimensiuni mai mari. Însă, dacă ne vom poziționa într-un punct care se afla aproape de orizont, apare fenomenul optic numit “Iluzia Lunii”, conform căruia se pot observa dimensiuni foarte mari ale Lunii atunci când în fața celuia care privește se găsesc pomi, cladiri sau alte obiecte.
Super Luna reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziția Lunii la perigeul traiectoriei sale circumterestre. Atunci când ne referim doar la Luna plină, avem un maxim de luminozitate a Lunii, care se va vedea cu circa 12% mai mare decât în mod normal, iar strălucirea acestia va fi mai mare cu circă 16%. Deoarece forța mareelor scade cu cubul distanței Pământ-Lună, procentul de mărire al acestei forțe în faza de superlună față de medie devine 18%.

 

Voi unde plănuiți să “prindeți” luna de anul acesta?

sursa documentare: wikipedia.ro

 

Facebook Comments

LEAVE A REPLY