Există doar 4 culori la pașapoarte în întreaga lume! Iată și motivele !

0
506
Harta culorii pașapoartelor din întreaga lume @brightside

Din statistici reiese că cele mai răspândite culori sunt roșu,verde, albastru, negru. Fiecare stat și-a ales culorile în funcție de tradiții, regimul politic, în funcție de religie și de apartenență la uniuni comerciale.


Culoarea paşaportului se pare că este cel mai adesea legată de geografie şi politică.

Cu toate că Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) emite orientări cu privire la dimensiunea şi formatul dorite, guvernele pot alege forma şi culoarea documentului lor naţional, cu una dintre cele patru culori admise: roşu, verde, albastru sau negru.

Roșu burgund

Din statistici reiese că țările care au ales culoarea roșie sunt foste țări comuniste sau care au încă un sistem politic comunist: Slovenia, Serbia, Rusia, Polonia, Georgia, România, Letonia. De fapt este roșu burgund și mai este folosit și de alte state membre UE (excepție Croația). Țări care sunt în preaderare Turcia, Macedonia, Albania și-au schimba culoarea pașaportului în roșu burgund. 

În America Latină, în comunitatea statelor andine Bolivia, Colombia, Ecuador și Peru  mai întâlnim culoarea roșu burgund.

lead_largeAlbastru 

Este cea mai răspândită culoarea a pașaportelor din întreaga lume. simbolizează lumea nouă și se regăsește în 15 state din zona Caraibelor. blue.

În America de Sud coperta albastră a pașaportului are corelații cu  uniunea comercială MERCOSUR, incluzând state precum Brazilia, Argentina, Peru, Venezuela fiind stat comunist face excepție, deci are pașaport cu coperta roșu burgund. 

SUA au schimbat culoarea pașapoartelor în albastru în anul 1976.  

verde

Majoritatea statelor musulmane au pașaporte cu coperți de culoare verde. Maroc, Arabia Saudită și Pakistan. Culoare verde se pare că a fost culoarea preferată a profetului Mohammed, fiind considerată un simbol al naturii și al vieții.

greenȚări din Africa Occidentală (Nigeria, Niger, Senegal,Coasta de Fildeș, Burkina Faso au cam toate pașapoarte cu coperți de diferite nuanțe de verde. În acest caz, semnifică faptul că acestea aparțin ECOWAS (Comunitatea Economică a  Statelor vest africane).

Negru 

Cele mai rare pașapoarte sunt cele de culoare neagră. Acestea sunt deținute de cetățenii din unele țări africane  Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Ciad, Congo, Malawi și altele Cetățenii din Noua Zeelandă mai au pașapoarte de culoare neagră pentru că este culoarea națională.

@asia one
@asia one

Facebook Comments

LEAVE A REPLY