Excelsior Craiova – Prima echipă craioveană de fotbal

0
5055

Cetatea banilor a fost printre primele oraşe care au avut echipe de fotbal.

Înainte de 1915 craiovenii ştiau de acest sport doar din auzite, dar cu puţin timp de înaintea izbucnirii Primului Război Mondial în Bănie au apărut mai multe echipe de fotbal patronate de anumite societăţi. În acel an numărul societăţilor de acest fel se înmulţeşte văzând cu ochii. Într-un interval de câteva luni s-au afiliat la Federaţia Societăţilor Sportive din România ce se afla sub Înalta Preşedenţie a Majestăţii Sale Regelui, numai puţin de şapte echipe locale şi anume: Excelsior Craiova, Oltenia Craiova (Categoria I), Generala Craiova, Rapid Craiova, Adler Craiova, Tinerimea Craiova şi Gloria Craiova (Categoria II). Îniţiativa a pornit din partea Societăţii “Excesior” cea dintai societate locală de fotbal.

excelsior craiovaPRIMUL MECI OFICIAL 24 mai 1915

La prima ei manifestare atât de reuşită şi care a avut loc în ziua de 24 mai 1915 a arătat ce se poate face prin muncă şi răbdare. Atunci Clubul Colentina Bucureşti a mărturisit că a găsit în echipa craioveană nişte adversari demni de luat în seamă; iar delegaţia Federaţiei formată din ing. Pascu şi G. Costescu nu au avut decât cuvinte de încurajare şi admiraţie. A.S.R Principele Carol a binevoit a acorda Societăţii “Excelsior” o plachetă comemorativâ a F.S.S.R ca drept răsplată a activităţii depuse şi care să amintească şi în viitor de rezultatul ei frumos.

RELATAREA UNUI MECI DE CUPĂ

“Duminecă, 1 novembrie la orele 3 după amiaza, s’au întălnit pe terenul Federațiunei Sportive din București, cluburile Colentina și Excelsior-Oltenia – concurând pentru cupa Harvester.  Echipa Bucureșsteană se prezintă pe teren cu 2 ramplasanți: Hosenștein și Bolton II. Tommy și Bolton I ne putând lua parte la match.

Echipa Craioveană începe matchul cu 10 jucători, mai mulți dintre ei fiind din echipa a II-a.  Mă miră foarte mult, că domnii Brăiloiu și Mujinsky junior, elemente foarte folositoare chipei și vechi sports-men, au dat deplorabilul exemplu de a nu face câte-va sacrificii pentru club. Vorbesc mai cu seamă de Brăiloiu, care, sunt sigur, n’avea nici un pretext de a-și părăsii locul, într’un match de așa mare importanță. 

Echipa Craioveană se compune din următorii jucători: Mujinsky, Săvulescu, Leoveanu, Teodorescu, Iancă, Georgescu, Leoveanu, Benevisti, Titi Săvulescu și Beligrădeanu.  La orele 3 precis, Domnul Dewis fluieră începutul jocului. Colentina atacă mereu; Șutzu și Mathews, într-o formă splendidă bombardează goal-ul, însă sunt oprite, defensiva craiovenilor fiind imbatabilă. La rândul lor craiovenii atacăși sunt foarte aproape de a reușii – Brabețeanu și Hussar sunt puși serios la muncă de înaintașii noștri. 

Dewis fluieră primul Half-time fără să se fi putut marca vre-un punct, nici dintr-o parte nici din cealaltă.  La reluarea jocului La un atac al bucureștenilor Mathews marchează primul punct pentru Colentina. Câteva minute mai târziu Mujinsky împreună cu Frații Săvulescu, printr-un atac admirabil egalează punctul. După 70de minute de joc Colentina și Excelsior Oltenia, sunt la egalitate de puncte.  Craiovenii reduși la 9 jucători se apără curagios iar Colentina profitând de poziția noastră critică, își trimit toate elementele, chiar defensive la atac. 

Dewis fluieră sfârșitul partidei, cu rezultatul de 5-1 pentru echipa bucureșteană.  Acest match va rămâne pentru Craioveni, o lecție admirabilă.  Bravo! Excelsior-Oltenia! 

Timp de 70 de minute ați ținut în Stat echipa Colentinei având de la început o imperioritate numerică”

 

 

REZULTATELE CELORLALTE ECHIPE

După acest meci sportul craiovean era în plin progres şi în fiecare duminică pe diferite terenuri echipele locale precum şi cele din ţară îşi disputau câştigarea cupelor înfiinţate pentru a marca succesul final. În acea perioadă au avut următoarele meciuri ale echipelor locale:

6 septembrie 1915  – Bukarest IHC – Oltenia  3-2

18 septembrie 1915  – Excelsior – Tinerimea 8-0 / Generala Craiova – Adler 3-0 /       Colentina Bucureşti  – Oltenia 3-2

20 septembrie 1915 – Româno-Americana – Excelsior 8-0

27 septembrie 1915 – Excelsior – Rapid 4-0 / Generala – Tinerimea 4-1

 

Campionatul României în anul 1915

Divizia A
Pd
W
D
L
F – A
Pts
1.
Româno-Americana Ploiești
10
8
2
0
31 – 4
18
2.
Prahova Ploiești
10
7
3
0
50 – 12
17
3.
Colentina AC București
10
5
1
4
15 – 15
11
4.
Bukarest FC
10
4
0
6
20 – 29
8
5.
Colțea București
10
2
0
8
5 – 35
4
6.
Oltenia Craiova
10
1
0
9
6 – 32
2

Sursa: romaniansoccer.ro

Spre sfârșitul anului 1915 Oltenia Craiova a fuzionat cu Excelsior Craiova și astfel s-a născut Excelsior-Oltenia Craiova. Cu ocazia Divizia A 1914-1915, desfășurată în perioada septembrie-noiembrie 1915, echipa olteană încheie competiția pe ultimul loc dintre cele șase echipe participante. După Primul Război Mondial în 1920 echipa apare doar cu denumirea Societatea Sportivă Oltenia Craiova.

Duminică 3 Octombrie: Craiova Oltenia – Venus Bucuresti meci disputat în Parcul Bibescu şi încheiat cu scorul de 3-1 pentru echipa Bucureşteană.

În perioada 1922-1933 în România s-au organizat doar campionate în regiuni urmate de jocuri eliminatorii între campioanele regionale, astfel Oltenia Craiova dispare într-un campionat numit chiar Regionala Oltenia. O echipă cu denumirea Oltenia Craiova apare după Al Doilea Razboi Mondial în divizia C, seria IX a sezonului 1946/47.

surse: Ziarul săptămânal independent “Protestarea” apărut pe 1 octombrie, 1915 / Ziarul Rampa 7 octombrie 1920

Facebook Comments

LEAVE A REPLY