Centenar Craiova-Chișinău

0
480

EVENIMENT CULTURAL LEGAT DE CENTENAR, ORGANIZAT LA CRAIOVA, ÎN PARTENERIAT, SUB EGIDA INSTITUTULUI DE CERCETĂRI SOCIO – UMANE AL ACADEMIEI ROMÂNE.

Cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri, Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S.Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române, în parteneriat cu Institutul de Istorie din Chișinău, Alliance Française, Serviciul Județean Dolj al Arhivelor Naționale, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova și colecționari privați (Mircea Georgescu) vă invită la un eveniment special. Într-o primă parte vom cunoaşte povestea acestui proiect naţional, al unirii Basarabiei cu Regatul României, vom încerca să înţelegem care a fost destinul Basarabiei, de la smulgerea ei şi transformarea în gubernie rusească, cum a revenit la patria-mamă, ce destin au avut fruntaşii Sfatului Ţării, de ce proiectul unionist este singura şansă de salvare a fraţilor de peste Prut, iar nu pretinsa integrare care este o minciună (extinderea graniţelor UE este un proces istoric terminat!).

În a doua parte se va vorbi despre Craiova Primului Război Mondial, cu clădiri care supravieţuiesc şi astăzi, cu craioveni din acele timpuri,care aparţin unei tipologii specifice perioadei, de la combatantul erou (pilotul Ionel Romanescu, mort în Franţa) la prizonierul în lagărele germane (profesorul Vasile Mihăilescu, apreciat de Nicolae Iorga) , de la ofiţerul încununat de glorie (colonelul Vasile Gagiu ai cărui soldaţi sunt primii care intră în Alba Iulia) până la memorialistul critic (Nicolae G. Vrăbiescu).

Toate pornind de la fotografii și cărți poștale de epocă, din colecția SJAN Dolj și a dlui Mircea Georgescu. Cei interesați sunt aşteptați cu drag în spaţiul elegant de la Alliance Française din Craiova. Calde mulţumiri tuturor partenerilor noştri şi celor care au răspuns cu toată deschiderea provocării noastre!

 

29547618_10213664963571892_1933613378_n

Facebook Comments

LEAVE A REPLY