DESCOPERĂ OLTENIA: tradiții seculare-“Lăsatul Secului de Brânză” !

0
6475
Lasatul Secului in comuna doljeana Cernatesti. Sursa: Centrul Creației Populare Dolj

Lăsatul Secului de brânză, sărbătorit duminică, 26 februarie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Mare, reînvie tradiţiile populare păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului. Este ziua în care se fac plăcinte cu brânză dulce şi se dau soacrei pentru a fi îmbunate, iar tinerii aprind focuri uriaşe pentru alungarea duhurilor rele.


În dimineaţa zilei de Lăsatul Secului de Brânză gospodarii satelor curăţă bătătura (curtea), iar seara cu resturile uscate aprind focuri la porţi. Tinerii adună vreascuri uscate şi le urcă, unii pe un deal şi alţii pe dealul opus, acolo unde acestea există, iar pe înserate aprind focul cel mare. În comuna Cernătești, focul cel mare este aprins în apropierea vestitei cule din localitate.

Lângă focul cel mare se adună sătenii; alţii rămân pe la porţi pentru a fi martori la strigare.

În această zi copiii îşi vizitează părinţii, finii merg la naşi cu plocon, le sărută mâna şi petrec până spre miezul nopţii. Este clipa iertării şi a împăcării între cei care s-au certat mai înainte fiindcă e bine să nu intri în Postul Mare supărat sau certat cu cineva, mai ales dacă-ţi este şi aproape.

Sus, pe deal, lângă limbile de foc tinerii se întrec în strigare: Aoleo Mărie, aoleo!, Aleo, Măreo, aleo! etc.

Este o sărbătoare a tinerilor de la sate prin care sunt strigate, în special, fetele de măritat (adevărate declaraţii de intenţie), dar nu lipseşte nici satira; sunt vizate fetele urâte şi uitate, femeile măritate dar leneşe, beţivii, hoţii, leneşii, oameni mai deochiaţi, în speranţa că auzindu-se strigaţi aceştia se vor îndrepta. Nu scapă nici oficialităţile locale: popa, primarul, jandarmul etc.

Pentru săteni Strigarea peste sat are dublu sens: sunt deconspirate relaţiile băieţilor cu fetele şi se aminteşte că odată intraţi în Postul cel Mare nu se mai fac căsătorii; cei care nu se vor conforma vor avea o căsnicie nefericită.


Dar mai scoate în evidenţă şi dorinţa oamenilor de a veni cât mai repede primăvara, anotimpul renaşterii naturii şi al începerii Noului An Agrar.

Sursa:  Centrul Creației Populare Dolj

Facebook Comments

LEAVE A REPLY