Democrația trebuie păzită mereu ! Protestele românilor în presa internațională

0
2429

“Uniunea constituie un spațiu de libertate, securitate și justiție, cu respectarea drepturilor fundamentale și a diferitelor sisteme de drept și tradiții juridice ale statelor membre” – din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.


Comunicat UNJR
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România atrage atenţia Guvernului Grindeanu că adoptarea în secret a unei ordonanţe de urgenţă ce priveşte activitatea autorităţii judecătoreşti ar constitui un derapaj constituţional extrem de grav.

Adoptarea în secret a unei ordonanţe de urgenţă care să modifice Codurile contravine flagrant bunei credinţe şi deschiderii asumate de noul Ministru al Justiţiei la întâlnirea cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, creează confuzie şi pune magistraţii în situaţia de a aplica imediat dispoziţii legale imprevizibile”

Și presa internațională a relatat despre protestele din România, notând că oamenii sunt împotriva intențiilor Executivului Grindeanu de a grația condamnații și de a submina lupta anticorupție.

Presa internațională despre protestele din România: Mii de oameni – împotriva intenției Guvernului de a grația condamnații și de a submina lupta anticorupție. 

the guardian“Mii de români au manifestat în Bucureşti şi în întreaga ţară duminică, pentru a protesta împotriva intenţiilor guvernului de a decriminaliza anumite infracţiuni şi de a graţia anumiţi condamnaţi prin decrete de urgenţă despre care criticii spun că ameninţă să submineze combaterea corupţiei la nivel înalt”, notează agenția Reuters.

Euronews relatează că mii de oameni au protestat împotriva proiectului de grațiere și modificare a Codurilor Penale propus de guvern. Guvernul, care a fost învestit în decembrie, susține că trebuie să armonizeze Codul Penal cu cele mai recente hotărâri judecătorești și argumentează că grațierile ar rezolva problema supraaglomerării închisorilor.

Însă, magistrații au criticat planul de a schimba legea fără consultarea puterii judecătorești și fără să treacă prin Parlament.  Euronews mai notează că abuzul în serviciu reprezintă o treime din investigațiile anticorupție din România.

“Thousands of Romanians have protested in Bucharest over government plans they fear could weaken an anti-corruption drive. Legal officials have criticised Government plans to change the law without consulting the judiciary or going through parliament. Abuse of power is said to account for a third of anti-corruption investigations.The European Commission, which has Romania’s legal system under special monitoring, has praised judges’ efforts to fight corruption but is alarmed at politicians’ attempts to try to weaken investigations” (Euronews).

proteste euronews

Al Jazeera relatează că mii de români au protestat împotriva planului guvernului privind grațierea și dezincriminarea unor infracțiuni, proiect care ar putea să slăbi lupta anticorupție. Premierul Sorin Grindeanu vrea să implementeze măsura printr-o ordonanță de urgență, scrie Al Jazeera, ceea ce înseamnă că nu ar trece prin Parlament și nu ar avea nevoie de semnătura președintelui.

“Legile electorale şi de înfiinţare a partidelor politice au fost eleborate, în aşa măsură, încât să descurajeze creearea unor noi formaţiuni politice redutabile, sobre, şi popularizarea unor personalităţi creative româneşti capabile să conducă moral şi profesionist Statul Român.

Există un control aproape total asupra mass-media şi o avalaşă de evenimente submediocre care fac agenda zilnică a cetăţenilor. Specialiştii/analiştii în dezinformare şi manipulare masivă a electoratului roiesc, şi îşi schimbă reciproc rolurile la toate televiziunile naţionale “independente”. Este nevoie, în perspectiva apropiată, la o reactivare consistentă a societăţii civile democratice.

în Cugetări. Reflecţii etice şi socio-filosofice (2013)

Facebook Comments

LEAVE A REPLY