Cutremur și cel mai puternic tsunami din ultimii 38 ani în Noua Zeelandă

0
3833
Drum rupt în două în zona afectată de cutremur

Un cutremur puternic cu magnitudinea estimată iniţal la 7,8 grade pe scara Richter a avut loc duminică dimineaţa în Christchurch, Noua Zeelandă, anunţă Institutul american de geofizică (USGS).


Un cutremur puternic cu magnitudinea estimată iniţal la 7,8 grade pe scara Richter a avut loc duminică în apropiere de Christchurch, Noua Zeelandă , anunţă Institutul american de geofizică (USGS). Noua Zeelandă este situată în zona Arcului de Foc al Pacificului, cea mai activă zonă seismică și cu cele mai frecvente cutremure de pe planetă.

Seismul s-a produs luni la ora 11.02 UTC (13.02, ora României) şi a avut epicentrul la o adâncime de zece kilometri, potrivit USGS.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 53 de kilometri nord-est de orăşelul Amberley din regiunea Canterbury pe insula de sud a Noii Zeelande (Te Waipounamu) şi la 93 de kilometri nord-est de oraşul Christchurch.

Epicentrul cutremurului
Epicentrul cutremurului

Acest val de cutremure a declanșat cel mai mare tsunami cu valuri înalte de peste 2,5 m si 50 km lățime fiind printre cele mai puternice din ultimii 38 de ani pe care l-a cunoscut Noua Zeelandă.

Efectele cutremurului:  drum despicat
Efectele cutremurului: drum despicat

Noua Zeelandă are o populație de peste 4 mil loc, din care 3mil locuiesc în insula nordică și peste 1 mil locuiesc în insula sudică. Zona metropolitană Christchurch deține aproape 30 % din populația insulei sudice.

Pentru mulți dintre aceștia va fi o noapte rece

cutremur-161113092025-15-new-zealand-earthquake-1113-exlarge-169

Facebook Comments

LEAVE A REPLY