Cum s-a resimțit cutremurul din 1977 în Craiova? Azi se împlinesc 41 de ani !

0
24067
Efectele cutremurului din 1977 - sursa Mihai Diaconu
Efectele cutremurului din 1977 - sursa Mihai Diaconu

Într-o zi de vineri, 4 martie 1977 la ora 21.22 în Craiova s-a făcut beznă, iar timp de 55 secunde cât a durat cutremurul se auzeau numai ţipete…

———————————————————————————————–

În România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7.2 grade pe scara Richter iar  Violenţa lui s-a înregistrat atât pe verticală cât şi pe orizontală, în direcţia nord-sud şi est-vest.

Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 km. Toate staţiile seismice de pe glob au reperat cutremurul, prima care a anunţat cutremurul a fost cea de la Golden din statul Colorado (SUA). Energia distructivă eliberată de cutremur a fost echivalentă cu zece bombe atomice aruncate asupra oraşului Hiroshima.

Fiind vineri seara foarte mulţi oameni urmăreau la televizor filmul serial bulgăresc “Dulce şi Amar”, iar preşedintele Nicolae Ceauşescu se afla într-o vizită oficială în Nigeria.

În urma cutremurului în judeţul Dolj au rămas multe distrugeri: 40.675 clădiri de locuinţe avariate, 537 prăbuşite, 180 blocuri avariate, peste 200 de şcoli, 39 de întreprinderi, 442 unităţi comerciale şi peste 100 de biserici.

Au fost înregistraţi 41 de morţi şi 812 răniţi. O parte dintre aceste victime au fost înregistrate la Fabrica de Confecţii de pe B-ul 1 Mai, o clădire foarte nouă. Acolo au murit 10 persoane, iar alte 40 au fost rănite din cauza panicii create şi a aglomerării pe scări, unde au cedat balustradele.

In Craiova au fost avariate grav: palatul Universităţii din Craiova, Colegiul Carol I, clădirea hotelului Palace, hotel New York, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Biblioteca Judeţeană „Aman”, Liceul „Fraţii Buzeşti”, Facultatea de Mecanică, fosta Casă Glogoveanu şi Teatrul de Păpuşi.

Distrugeri iremediabile au suferit aproape toate clădirile de pe Calea Unirii situate între Piaţa Prefecturii şi Str. Kogălniceanu, aproape toate clădirile din zona Magazinului Mercur şi str. Madona Dudu (multe fiind demolate ulterior).

Mai jos aveţi o serie de fotografii făcute în urma dezastrului cutremurului.

Intersecția Unirii cu Lipscani în anul 1977Intersecția Unirii cu Lipscani în anul 1977cutremurul din 1977 craiova

sursa: Monumentalist

Case grav afectate în zona centrală mai exact intersecţia străzii Lipscani cu Strada Buzeşti. Casa din imagine a fost grav afectată si mai apoi a fost demolată, acum în locul ei existând doar nişte chioşcuri.

cutremurul din 1977 craiovasursa: Monumentalist

Casă boierească afectată grav pe Strada Unirii vis-a-vis de Casa Rusănescu. Aceasta a fost demolată ulterior.

cutremurul din 1977 craiova

sursa: Monumentalist

Ruinele clădirilor centrale aflate în zona Pieţei Mihai Viteazul. În fundal se poate observa vechiul corp al magazinului Mercur.

cutremurul din 1977 craiova

sursa: Monumentalist

Nivelul distrugerilor din centrul Craiovei, în fundal se poate observa Liceul Carol I

cutremurul din 1977 craiova

sursa: Monumentalist

Soldaţi curăţând molozul căzut din blocurile de pe strada Popa Şapcă. În fundal se poate observa Palatul Prefecturii.

cutremurul din 1977 craiova

sursa: Monumentalist

Crăpături imense apărute la clădirea Palatului Prefecturii din Craiova

cutremurul din 1977 craiova

sursa: Monumentalist

cutremurul din 1977 craiova

sursa: Monumentalist

Oameni eliberând molozul căzut de la Muzeul De Artă din Craiova

cutremurul din 1977 craiovasursa: Monumentalist

Urmele cutremurului pe Muzeul de Artă Craiova

cutremurul din 1977 craiovasursa: Monumentalist

Crăpături imense la Biserica Madona Dudu

cutremurul din 1977 craiova

Turla Bisericii Catolice Sfântul Anton din Craiova prăbuşită. Turla a fost refăcută de membrii Comunităţii Italiene din Craiova.

Se împlinesc 41 de ani de la cutremur, multe din clădirile de patrimoniu ale Craiovei nu mai există, iar multe dintre cele rămase nu sunt încă intrate intr-un program strict de monitorizare sau de reabilitare integrală.


 

Asociația GLOBAL CITY 2020 promovează patrimoniul cultural imobil al Craiovei și susține realizarea unui recesământ detaliat al clădirilor de patrimoniu, urmate de un plan/ strategie de restaurare și/sau menținere a patrimoniului arhitectonic craiovean.

Pozele sunt scanate din cartea : Noaptea cea mai lunga a Craiovei, Autor(i): Lucian Trita, Vasile Gavrila, Nicolae BabalauEditura: Scrisul Romanesc Anul aparitiei: 1978

Facebook Comments

LEAVE A REPLY