Cum arăta Craiova la începutul anilor 1960 ! Imagini inedite

0
38169
Pozele sunt realizate la sfârșitul anilor ’50 și începutul anilor ’60 de către direcția amenajărilor spațiilor publice Craiova și înglobate într-un album inedit care s-a păstrat la Biblioteca Franceză Omnia.

În imaginile de mai jos se pot observa începuturi ale unor lucrări importante pentru orașul nostru cum ar fi Spitalul Municipal Craiova dar și Parcul Distractiv al Copiilor (actualul Parc Mureșul). Pe lângă acestea se pot observa și aspecte din viața de zi cu zi a Craiovenilor. Multe din clădiri, unele emblematice pentru orașul nostru apărute în aceste poze sunt acum dispărute.

Instantaneu pe Strada Unirii unde se pot observa Hotelul Minerva (dreapta), Hotelul New York (stânga) dar și vechile case din centrul istoric demolate duă cutremurul din 1977.

Strada Unirii
Sursa: Biblioteca Franceză Omnia Craiova
Instantaneu pe Calea Unirii la Intersecția cu Bulevardul Gheorghe Chițu. Se poate observa în stanga frumoasa casă monument Vrăbiescu, o creație a arhitectului oltean Duiliu Marcu (acum după ce a fost mutilată este părăsită de către noii proprietari). În dreapta imaginii se pot observa vechile case demolate pentru a face loc unui azil de bătrâni.
craiova veche
Sursa: Biblioteca Franceză Omnia Craiova
Instantaneu cu parculețul amenajat în spatele fântânii Purcarului construită în anul 1818 de către Pavel Teodor și Kir Marin Bulugbașa. Acum această fântână este lasată de izbeliște iar zona unde era amenajat părculețul este un mare focar de infecție.
fântâna Popova
sursa: Biblioteca Franceza Omnia Craiova
Instantaneu pe Str. A.I. Cuza în zona Universității. În prim plan se observă scuarul amenajat și făntâna din fața Universității demolate la începutul anilor 2000 pentru a mării traficul. În fundal se observă clădirea fostului han (demolată pentru a lărgi strada A.I. Cuza) iar în dreapta Judecătoria Craiova.
Craiova veche
Sursa: Biblioteca Franceză Omnia Craiova
Instantaneu din fosta Piață Marșeu (atunci Piața Centrală) demolată pentru a face loc noului Teatru Național. De amintit că atunci deja se construia o nouă piață (actuala Piață Mare). Hala de Carne  produsă de Fabrique de la Rochette și asamblată în fosta Piața Marşeu în anul 1903 pe locul actualului Teatru Național ‘Marin Sorescu’ a fost dezasamblată și reasamblată în actuala locație, în Piața Mare.
Piața Marșeu
sursa: Bibioteca Fraceză Omnia Craiova

Aceeași piață dar dintr-un alt unghi, această parte fiind demolată ulterior pentru a face loc noilor blocuri de locuințe de la Lumea Copiilor. In fundal se poate observa construcția noului Hotel Jiul.

Piața Marșeu
sursa: Biblioteca Franceză Omnia Craiova

Instantaneu din grădina Pieței Centrale fostă Marșeu, actuala Piața Teatrului Național „Marin Sorescu”,. În fundal se pot vedea casele existente și astăzi de pe strada A. I . Cuza dar și fosta terasă vis-à-vis de teatru.

01_7sursa: Biblioteca Franceză Omnia Craiova

Instantaneu de pe Strada Brestei cu vedere spre zona Valea Vlăicii (la ceas). În prim plan se poate vedea construcția fostei Uzinei Electrice Craiova, atunci remodelată în stil Art Deco (ea fiind încă odată remodelată după ce a suferit multe stricăciuni în urma cutremurului din 1977)01_8sursa: Biblioteca Franceză Omnia Craiova

Cochetul părculeț de la Universitate, acum sufocat de diferite construcții noi (cât de curând o să dispară). În stânga se vede o parte din fosta clădire (acum părăsită a teatrului de Păpuși Craiova)

01_10sursa: Biblioteca Franceză Omnia Craiova

Construcția Parcului “Distractiv-Sportiv al copiilor” acum Parcul Mureșul, iar în fundal se poate observa construirea noului Spital Municipal Craiova.01_15sursa: Biblioteca Franceză Omnia Craiova

Instantanee din timpul construcției celui mai mare stadion din Oltenia, Stadionul “Ion Oblemenco” fost Stadion Central, acum demolat pentru a se construi cel nou.constructia stadionului craiovasursa: Biblioteca Franceză Omnia Craiova

Fostul Cinema 30 Decembrie Craiova cu filmul de producție poloneză “Reîntoarcerea pe Pămînt”. După revoluție acest cinema a fost închis și transformat în sală Bingo.cinema 30 decembrie craiova

sursa: Biblioteca Franceză Omnia Craiova

…va urma

Facebook Comments

LEAVE A REPLY