Universitatea Craiova – Benfica Lisabona : Legenda continuă

0
4227
craiova-benfica
sursa: fanatic-fotball.blogspot.ro
Legendele nu mor, rămân să bucure copilăria, dar şi să-i conducă pe cei mari în lumi frumoase, pline de poveste.
Acum 33 de ani, pe 20 aprilie 1983, Universitatea Craiova încheia dramatic prima semifinala de cupă europeană disputată de o echipă din România în competițiile organizate de UEFA. Pentru mulţi, acest moment urma să fie şi finalul unei poveşti cu eroi, scrisă timp de un deceniu, dar atât de actuală încât să hrănească generaţii întregi. O poveste rămasă şi astăzi în sufletul multor microbişti.
___________________________________________________________________
 Pentru mulţi, acest moment urma să fie şi finalul unei poveşti cu eroi, scrisă timp de un deceniu, dar atât de actuală încât să hrănească generaţii întregi. O poveste rămasă şi astăzi în sufletul multor microbişti.
Și povestea începe cam așa… Pe 20 aprilie 1983, Universitatea Craiova o primea pe Benfica Lisabona, într-un meci jucat cu “Centralul” plin. După 0-0 la Lisabona, Craiova avea nevoie de victorie pentru a merge mai departe în finala cupei UEFA, acolo unde o aștepta Andrelecht Bruxelles.
“Minunea Blonda”, Ilie Balaci, aprindea speranțele suporterilor olteni printr-un gol marcat în minutul 17. Era 1-0 pentru Universitatea Craiova și eram în finală, dar mai erau 73 de minute de așteptare cu sufletul la gură. A venit minutul 53 și Filipovic ne-a tăiat speranțele și, deși Universitatea Craiova a  mai avut o bara pana la final, scorul a rămas 1-1 iar Craiova a fost eliminata cu toate că nu pierduse niciun meci in acel sezon in Europa.

După meci s-a spus că Universitatea Craiova a pierdut calificarea din cauză că bara izbită de şutul lui Crişan era aşezată la o distanţă prea mică faţă de gazon, fapt ce a fost demonstrat prin măsurători ulterioare. Toata vara anului 1983 oamenii au trăit cu speranța, alimentată de presa vremii, că meciul Craiova – Benfica se va rejuca.

Evident că nu a fost așa, Universitatea Craiova oprindu-se în semifinale. În acel moment era cea mai mare performanta a unei echipe de club romanesti. În 1982/83, rând pe rând, Fiorentina, Shamrock Rovers, Bordeaux şi Kaiserlautern se înclinaseră în faţa celei supranumite “Craiova Maxima”, un fenomen care strângea în tribune spectatori din toate colţurile ţării. Ne-am oprit în semifinale, dar legendele despre acel meci continuă să dăinuie și în zilele noastre.
Legendele se numesc:  Lung, Geolgau, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu, Țicleanu, Donose (2 Beldeanu), Irimescu, Crișan, Cămătaru (61 Cârțu).
Facebook Comments

LEAVE A REPLY