Covorul oltenesc!

1
3519

Oltenia este o regiune bogată etnografic și cu o valoare artistică deosebită, distingându-se prin portul popular oltenesc compus dintr-o varietate de piese și motive decorative, dar și prin țesăturile de interior precum scoarțele și chilimurile numite și covoare cu două fețe ce reprezintă și zestrea principală a fetelor.

Dezvoltarea țesăturilor de interior capătă dezvoltare și cunoaște o înflorirea generală a artei populare incă din sec. al XVIII – lea.

Covorul oltenesc iese în evidență prin motivele vegetale ce include buchete și ramuri cu frunze și flori (margarete, lalele) dispuse orizontal în rânduri dese, motive figurale de animale și oameni ce sunt integrate compoziției vegetale din care nu lipsesc figurile de femei ce multe ori prinse în horă.

Coloritul scoarțelor este bleumarin, vișiniu, verde ori maroniu pe fond, astfel că motivele ilustrate se remarcă destul de bine prin colorit.

Covorul oltenesc este considerat una dintre cele mai valoroase scoarțe românești și acest lucru este demonstrat de multitudinea de solicitări pentru realizarea unor astfel de covoare.
Nu suntem doar pricepuți  în arta de a lucra țesături, ci și în arta olăritului, ceramica de Horezu fiind recunoscută și peste hotare, aflându-se chiar pe lista Unesco încă din 2012, ca element de patrimoniu cultural imaterial al umanității, dar despre asta intr-un articol viitor.

Facebook Comments

1 COMMENT

  1. Mai jos găsiți câe ceva despre „covoarele de Torontal”. Unele seamănă cu cele oltenești. În România se importă din Ungaria astfel de covoare, țără respectivă înregistrând marca. Torontal este partea de vest a Banatului (începe undeva la vest de Timișoara), azi în mare parte în Serbia și Ungaria. Articolul este foarte interesant deși nu explică totul despre astfel de covoare. În Banat le spune cilimuri. http://magyarmuzeumok.hu/targy/896_a_%E2%80%9Etorontali%E2%80%9D_szonyeg_es_a_haziipar

LEAVE A REPLY