Descoperă Oltenia: Cheile Sohodolului – canionul sălbatic din nordul Gorjului

0
30790
Cheile Sohodolului - un canion sălbatic din nordul Gorjului. foto: alpinet

Cheile Sohodolului se numără printre cele mai sălbatice destinaţii turistice din ţară şi întreaga zonă are statut de arie naţională protejată. 


Cheile Sohodolului sunt una dintre cele mai iubite atracţii de pe meleagurile olteneşti, o zonă superbă a Munţilor Vâlcan. La Cheile Sohodolului s-au filmat şi scene din Trandafirul Galben, cu simpaticul Mărgelatul. 

Zona este una de legendă, cadrul natural sălbatic și multitudinea formelor frumos săpate în carst, castanii seculari, printre singurele zone din Carpații Meridionali unde poți întâlni vipera cu corn, peșterile și picturile rupestre sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vizitați canionul din nordul Gorjului: Cheile Sohodolului !

Cheile Sohodolului sunt un refugiu excelent pentru canicula de pe timpul verii, unde temperatura este mai mică cu 10 grade Celsius, datorită umbrei stâncilor și apei râului Sohodol.

Localizarea geografică

Cheile Sohodolului se află la limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan (o grupare ce aparține lanțului montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali), în partea nordică a satului Runcu și este străbătută de valea Sohodolului, care formează un veritabil canion cu o lungime de peste 10 km în munții Vulcan.

Cheile Sohodolului – rezervație naturală din 2000
Datorita unicității peisajului, a formelor de de relief natural și a biodiversității, toată zona Cheile Sohodolului a fost inclusă într-o rezervație naturală întinsă pe o suprafață de 350 ha în anul 2000 și reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele pârâului Sohodol, cu forme diversificate de relief (doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri, abrupruri stâncoase), cu floră și faună specifică Meridionalilor.

Cheile Sohodolului alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în nordul Olteniei, în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Runcu.

Găseşti picturi rupestre preistorice, castani seculari (au fost plantaţi înainte de 1859) şi peste 120 de trasee de escaladă sportivă, motiv pentru care aici vei întâlni tot timpul anului zeci de alpinişti.  

Forme de relief carstice unice în România

„Nările” care sforăie. Una dintre formațiunile spectaculoase pe care râul Sohodol le-a format aici seamănă cu niște nări gigantice, denumite așa după zgomotul , parcă viu, pe care îl fac odată cu scurgerea apei prin ele.  Aspectul acesta le-a dat și numele de “Nările“.  Galeriile pe care Sohodolul le-a săpat în stâncă, timp de mii de ani, au în jur de 70 de metri lungime.

nari-sohodol                                  Nările – foto: hailabord.ro

O altă atracție este Inelul Doamnei, cunoscut și ca Inelul de Piatră. Sus, pe creste, turiştii sunt întâmpinaţi de formaţiuni de roci modelate de forţa vântului. Inelul, cea mai cunoscută dintre acestea, se aseamănă cu o fereastră prin care se poate vedea cerul. 

Inelul Doamnei
Inelul Doamnei

Aceste opere de artă în piatră dețin două recorduri naționale în domeniul speologiei – Clocoticiul din Scoaba Sărăturii (-99m ) unde se află cel mai mare grup stalagmitic din ţară (10m ) şi Clocoticiul din Cârca Păreţeilor (-149m ) unde se află cel mai mare puţ vertical din ţară (-121m ).

Interior peșteră
Interior peșteră

Peștera Popii se află la intrarea în cheile Sohodolului este cel mai vizitat obiectiv deoarece aici au fost descoperite picturi rupestre de culoare neagră ce datează din perioada Neolitică.

Pe drumul „Mărgelatului”

Aici s-au filmat scene din „Trandafirul Galben”, celebrul film românesc în care Florin Piersic l-a interpretat pe „Mărgelatu”.

Drumul Mărgelatului se strecoară printre stâncile abrupte
Drumul Mărgelatului se strecoară printre stâncile abrupte

Legendele Inelului : comoara dacică asunsă și poarta stelară

Un panou amplasat, lângă un foișor de lemn, ne-a lămurit că acela este „Inelul de Piatră” sau „Inelul Doamnei”. Localnicii îi mai spun și „Inelul Miresei” pentru că multe cupluri vin acolo să se căsătorească, iar cei mai curajoși dintre miri urcă până la el, în vârf de munte.

O legendă populară spune că acolo se întâlneau tinerii care se iubeau pe ascuns, fără voia părinților, un fel de „Romeo și Julieta” mioritic. Altă legendă denumește stânca găurită „Inelul dracului” și spune că cine va vedea unde cade raza de soare ce trece prin inel este cel ales să descopere comoara dacică ascunsă acolo unde raza atinge pământul.

Mai nou, însă, legenda a fost adaptată de pasionații de science-fiction care încearcă să explice că, acolo, la 700 de metri altitudine, ar putea fi o „Stargate”, o poartă stelară, mai pe românește, către un alt univers.

Cum ajungem la destinație?

Cheile Sohodolului sunt localizate în partea nordica  județului Gorj, la granița cu județul Hunedoara, Din Târgu Jiu, de pe DN 67D în direcția Baia de Aramă, aproximativ 15 km.

Se poate ajunge la Cheile Sohodolului mergând pe DN 67D, imediat ce ieșim din Târgu Jiu, peste podul de pe râul Jiu, după numai câțiva kilometri, la intersecția cu DN672C, un indicator la dreapta ne duce spre comuna Runcu,  pe un drum de 16 km.
Asociația GLOBAL CITY 2020 promovează patrimoniul natural al regiunii Oltenia din 2013 în cadrul proiectului DISCOVER OLTENIA = Descoperă Oltenia – o  platformă on-line de social media de prezentare a obiectivelor de interes turistic din regiune. Mai multe puteți găsi pe pagina de Facebook a proiectului DISCOVER OLTENIA .
Facebook Comments

LEAVE A REPLY