Casă ecologică unică în România ce rezistă la cutremur de 10 grade

0
6703

O casă ecologică construită aproape în întregime din lemn, piatră şi pământ impresionează vizitatorii staţiunii Băile Olăneşti, din Vâlcea.  


După un an de muncă şi 250.000 de euro cheltuiţi, Iliescu a reuşit să ridice casa de 200 de metri pătraţi în care trăieşte acum, încălzită cu ajutorul unei centrale pe lemne. Potrivit proprietarului, încălzirea îl costă de trei ori mai puţin decât în Bucureşti.

Casa are 200 mp și la suprafață sunt construite din bârne groase de stejar și piatră o bucătărie de vară, magazia de lemne, magazia de scule și garajul pentru ATV. La interior are living cu șemineu centrală (adică se încălzește toată casa), bucătărie, baie, dressing, două dormitoare, dintre care cel matrimonial are baia lui unde se află o cadă cu hidromasaj. Toată tâmplăria casei care se vede în partea din față este din lemn stratificat și geam triplu care asigură  izolație eficientă.

Partea interesantă este că fiind o casă semi îngropată n-are nevoie de aer condiționat deoarece vara e răcoare naturală. La acest efect mai contribuie și acoperișul care are un strat de pământ consistent ce susține plantele. Și pentru că are panta lină poate fi folosit chiar pentru cultivarea legumelor.

casa1-590x365 Casa este înconjurată de superbe alei din lemn şi structuri decorative din piatră. Sub casă se află un buncăr de 3X3 metri, rezistent la cutremure, un fel adăpost antiatomic construit după un proiect elaborat de specialiști în domeniu pentru a rezista la un cutremur de 10 grade pe scara Richter, atât de adâncime, cât și de suprafață. “Are structura de rezistenţă specială pentru buncăr, adică un strat de beton cu o plasă dublă”, spune Iliescu.

casa-olanesti-eco

Tot pe acelaşi teren proprietarul a mai ridicat o căsuță de oaspeți, de circa 60 de metri pătrați. Are și un beci de 7 și două terase mici, plus acoperișul cu pământ, unde vara poți să stai la plajă. Căsuța a fost construită pe structură din lemn de stejar, iar pereții sunt din pământ amestecat cu paie (paiantă), văruiți la interior și la exterior. Tradițional, dar parchetul e triplu stratificat și are încălzire sub pardoseală. Și ghici de unde se face încălzirea. Există două opțiuni: cu electricitate sau de la soba – centrală pe lemne, care are boiler de 125 litri.

sursa: yahoo.ro,  adelaparvu.ro

Facebook Comments

LEAVE A REPLY