Bijuteria din inima Craiovei – Muzeul de Artă va putea fi vizitat gratuit cu prilejul Zilei Culturii Naționale

0
35590
Muzeul de Artă după restaurare
sursa: www.muzeuldearta.ro
 Mâine, între orele 09:00 și 17:00, toți cei care doresc să admire operele lui Brâncuși precum și tablouri de Nicolae Grigorescu, Theodor  Aman sau Ștefan Luchian sunt invitați să viziteze gratuit Muzeul de Artă din Craiova cu ocazia “Zilei Culturii Naționale”.

_____________________________________________________________________

Situat în centru municipiului Craiova, pe Calea Unirii, la nr. 15, palatul lui Jean Mihail este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură civilă din oraș. Construit între 1898 și 1907 de arhitectul Paul Gottereau la comanda lui Constantin (Dinu) Mihail, palatul este o adevãratã bijuterie arhitecturalã. Din 1954, Palatul Jean Mihail a devenit sediul Muzeului de Artã din Bănia Craiovei.

Palatul Jean Mihail a primit vizite regale

Mâine, vizitatorii palatului Jean Mihail vor putea călca pe urme regale. Palatul a fost vizitat în 1913 de regele Carol I si de regina Elisabeta, veniți la Craiova cu ocazia inaugurării Monumentului Independenței. Regele Carol I chiar a locuit pentru scurt timp, în vara anului 1913 la palat, în timpul războaielor balcanice.
În 1915 palatul primește o nouă vizită regală, fiindu-i oaspete regele Ferdinand, când a vizitat Craiova. În timpul primului rãzboi mondial, când parte din teritoriul României a fost ocupat de Puterile Centrale, în palat a functionat sediul Comandaturii Germane pentru Oltenia. Trebuie amintit faptul cã atunci nu a fost furat nimic si nici nu au fost distrugeri.
Nota Bene: Din 1954, Palatul Jean Mihail gãzduiește sediul Muzeului de Artã al Craiovei.
Așadar, dacă doriți să va culturalizați puțin, nu ezitați să faceți o vizită Muzeului de Artă din Craiova. Aveți ce vedea  În prezent, patrimoniul Muzeului este constituit din peste 8000 de lucrări de artă europeană și românească. Sunt cuprinse cele mai ilustre nume ale picturii și sculpturii românești: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Eustațiu Stoenescu, Ion Țuculescu, Gheorge Anghel, Dimitrie Paciurea. Cele mai valoroase dintre piesele deținute de muzeu sunt șase dintre lucrările titanului artei moderne universale, Constantin Brâncuși: Vitellius, Cap de fată, Cap de băiat, Fragment de tors, Domnișoara Pogany și Sărutul.
Conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010,  Ziua  Culturii Nationale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889), fiind sărbătorită în fiecare an pe 15 ianuarie . 

Hai la o tură de cultură ! #fuseiaicivăzuiasta

sursă documentare: http://muzeuldeartacraiova.ro/

Facebook Comments

LEAVE A REPLY