Balta lui Dragu ascunsă în pădurea fermecată a Lăpușatei

0
11596
Balta lui Dragu
Balta lui Dragu. @Conacul lui Maldăr/Facebook

Nimeni nu ştie cum a apărut, nu se observă izvoare care să alimenteze lacul și pare să nu aibă legături de acest fel în proximitate. Balta lui Dragu este situată în perimetrul administrativ al comunei Roșiile din județul Vâlcea, Oltenia, România. 


 

Asezare geografică. Comuna este localizata pe Valea Sasa, de la iesirea din localitatea Tetoiu spre sud, distanta de circa 80 km de Craiova, 70 km fata de Ramnicu Valcea. Este o comuna cu 11 sate înșirate prin păduriile de pe dealurile din zonă (Balaciu, Cherasti, Hotaroaia, Lupuiesti, Pasarei, Pertesti, Plesesti, Ratalesti, Romanesti, Rosiile, Zgubea).

Pe drumul care taie creasta dealului dintre Lăpuşata şi Roşiile, la un moment dat, se intră în pădure. O pădure care acoperă al 7-lea deal şi al 7-lea sat din această frumoasă comună de Vâlcea, singura din judeţ care are cele 7 sate dispuse pe 7 dealuri.

Al 7-lea sat poartă cu sine un mister, conform multor legende locale ce s-au perindat din generație în generație. Dacă treci în viteză, nu prea ai cum să îl vezi. Însă, mergând mai încet, la un moment dat, pe marginea drumului, se face un mic intrând. De aici, dacă mai mergi puțin până la marginea pădurii se poate zări.

lapusata
@ramnicuvalceaweek/Google

La aproximativ 50 de metri în jos, printre siluetele dezvelite ale fagilor de început de martie, se vede… lacul fără fund. O întindere de culoare verde de apă, care leagă parcă toată pădurea la un loc. O întindere de apă limpede, cristalină, ce stă ascunsă în pădure să fie descoperită parcă, doar de călătorii curioși și aventuroși.

Pădurea Lăpuşatei este, după legendele locale, o pădure fermecată, aşezată pe unul dintre cele mai înalte dealuri din zona localităţii, iar prin traversarea acesteia se ajunge la Roşiile, o altă comună de legendă. Se ştie că pădurea din Lăpuşata era plină de haiduci, pentru că pe aici era cel mai scurt drum al caravanelor comerciale dinspre sudul Olteniei spre Râmnic şi Piteşti.

locatie Balta Dragu
Locatie Balta Dragu. prelucrare Google Earth

Unul dintre cei mai cunoscuti a fost haiducul Dragu despre care se spune ca ar fi ascuns comori in jurul lacului, multe pungi cu galbeni de aur. Legenda spune ca aceste a disparut subit intr-o noapte si nimeni nu a mai auzit de el. De atunci, balta ii poarta numele…Balta lui Dragu sau Balta Dragului.

Lacul din pădurea Lăpuşatei mai este cunoscut cu numele de balta haiducilor. Aici se întâlneau hoţii de drumul mare, care ţineau calea caravanelor ce veneau dinspre Tetoiu, Roşiile sau Zătreni.

Un alt mister este legat de originea lacului. Specialiştii spun că este format în urma scurgerii apelor de pe versanţi, relieful fiind sub forma unei căldări, şi atunci apele din sol ajung, graţie gravităţii, să formeze lacul fără fund…

Sursa:prelucrare  Ramnicu valcea week

Facebook Comments

LEAVE A REPLY