A început votul prin plic pentru românii din diasporă !

0
1760
vot-diaspora
Votul prin corespondenta pentru diaspora. foto: Roxana V
Românii din diaspora pot vota prin corespondență la alegerile parlamentare din 11 decembrie, această modalitate de exprimare a votului fiind o premieră în procesul electoral din România.

În diaspora a început deja votul, deoarece cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinatate și care s-au înscris în Registrul electoral au primit buletinele de vot prin Poșta Română și, astfel, ei pot să voteze la alegerile parlamentare. Plicurile cu voturile prin corespondență se centralizează la Biroul Electoral de Circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.


Craiova Cetatea Băniei deja a luat pulsul românilor din diasporă și a cerut un impresii de la cei care au votat:
“Cred că multi s-au înscris pt votul prin corespondenta avand in vedere experienta din 2014 cu acele cozi interminabile, sunt cativa care inca nu au primit documentele, dar mai e ceva timp”.
Procesul e cat se poate de simplu: primesti un plic cu buletinele de vot, autocolantele (2 la numar), declaratia si plicul de trimis inapoi, deja plătit de stat.
Ai 48 la ore sa iti exerciti dreptul de a vota si a depune plicul la posta instructiunile pentru vot prin corespondenta.
instructiunile pentru vot prin corespondenta
instructiunile pentru vot prin corespondenta
Câteva critici: atunci cand te inscrii pt votul prin corespondenta nu primesti confirmare. Dar le-am scris si mi-au raspuns ca eram inscrisa si ca voi primi documentele necesare – plicul este innecesar de mare. in alte tari care practica aceasta metoda de vot (ex. Spania) primesc niste plicuri micute ca cele pt facturi, iar buletinele de vot au o marime mica, gen A2. – cred in continuare ca votul electronic este efectiv cea mai buna solutie. 
“M-am informat, m-am înscris, am completat și am trimis” !
Ne-a relatat  Roxana V, din Bruxelles, Belgia. 
Așteptăm și alte impresii de la cititorii noștrii din alte țări. 🙂
 
 
Facebook Comments

LEAVE A REPLY