A fost inaugurat primul tunel rutier ce face legătura între Asia și Europa !

0
2672
primul tunel rutier între Europa și Asia
sursa: Getty images
 În cursul zilei de marți, 21 decembrie, a fost inaugurat primul tunel rutier ce face legătura între Europa și Asia. Construit sub Marea Marmara, după o investiție care s-a învârtit în jurul cifrei de 1.25 miliarde euro,  tunelul rutier “Eurasia” a fost inaugurat de preşedintele Turciei, Recep Erdogan.

____________________________________________________________________

Turcia deschisese înca din luna octombrie 2013 tunelul feroviar Marmaray, ce reprezenta prima legătură feroviară dintre malurile european si asiatic ale Istanbulului. Diferența dintre Eurasia și Marmaray constă în faptul că noul tunel rutier Avrasya (Eurasia) este primul care permite traversarea cu propriul autovehicul pe sub Bosfor, ideea fiind aceea de  de a decongestiona traficul intr-un oras cu 18 milioane de locuitori.
Eurasia este construit pe două niveluri și leagă cele două continente, Europa și Asia, pe sub strâmtoarea Bosfor, la o adâncime de 106 metri. Cu o lungime de 5,4 kilometri (dintre care un tronson de 3,4 kilometri sub Bosfor) tunelul Avrasya va permite reducerea duratei unei călătorii între cele două continente la 15 minute, de la aproximativ două ore în prezent, a declarat ministrul turc al Transporturilor, Ahmet Arslan, care preconizează că între 120.000 și 130.000 de vehicule vor trece zilnic prin noul tunel.

 

 

 

 

Facebook Comments

LEAVE A REPLY