80 de ani de la înființarea Aerogării Caracal. Vezi cum arată acum !

0
8378

Au trecut 80 de ani de când în inima Romanațiului s-a ridicat o aerogară. Timpul a lucrat în defavoarea evoluției, în locul dezvoltării unui aeroport acum clădirea cândva impunătoare mai putând fi văzută doar în fotografiile vechi.


Despre avioanele ce opreau și în Caracal pe linia București – Alexandria – Târgu Măgurele – Roșiorii de Vede – Caracăl – Craiova, „zilnic, în afară de duminică”, potrivit unui „orariu” al Serviciului L.A.R.E.S. (Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat) nu se mai știe aproape nimic, istoria locului ștergând chiar și din informații detalii despre aerogară.

Cert este că acele timpuri au constituit începuturile aviației militare în zonă, acum avioanele aterizând în curtea bazei NATO de la Deveselu, devenită în urmă cu 58 de ani prima escadrilă de avioane de vânătoare supersonice din țară.

Aerogara Caracal în 2012
Aerogara Caracal în 2012

Inima Romanațiului – Caracal a aniversat de curând împlinirea a 478 de ani de la prima atestare documentară a localității. Cu această ocazie, mândri sau nostalgici, caracalenii s-au întrecut în postări pe o rețea de socializare, unii scormonind istoria și împărtășind generațiilor tinere fotografii cu orașul vechi.

Printre acestea, cel mai mare interes a stârnit aerogara, despre a cărei existență nu știu detalii nici măcar istoricii locali, în monografia urbei sau alte documente menționându-se doar anul construcției și păstrându-se o fotografie.

Pe urmele istoriei, am descoperit că acesta a fost începutul aviației la Caracal, unul scurt pentru pasageri și mărfuri, devenit apoi unitate militară unde erau pregătiți piloții militari și militarii parașutiști, pentru ca acum pe pista caracaleană să aterizeze avioanele NATO.

Sursa: http://realitateaoltului.ro

Facebook Comments

LEAVE A REPLY