40.000 de lei pentru reabilitarea termică a clădirilor

0
3290
Reabilitare termica cladiri
Reabilitare termica cladiri

Persoanele fizice care detin in proprietate sau isi construiesc imobile mai mari de 50 de mp cu un regim de inaltime de maximum P+2E pot lua de la stat pana la 40.000 de lei pentru a-si creste eficienta energetica a cladirii.


Ministerul Mediului a publicat Ghidul de finantare a Programului privind efectuarea de lucrari destinate eficientei energetice, beneficiari persoane fizice, pe baza caruia cei interesati se pot pregati pentru depunerea dosarelor.

Anul acesta, suma maxima ce se poate lua de la stat se ridica la 40.000 de lei, dar nu mai mult de 120 de lei/mp izolat si finisat, fie ca vorbim despre locuinte vechi, fie despre cele aflate in faza de constructie.

Banii vor veni din Fondul pentru Mediu in limita creditelor de angajament si bugetare prevazute pentru acesata destinatie prin bugetul anual al acestui Fond.

Sunt eligibile cheltuielile pentru achizitia si montarea termosistemelor pentru unul sau mau multe elemente constitutive ale imobilului precum perete, planseu sau acoperis.

Se mai pot deconta serviciile de proiectare, respectiv elaborarea proiectului tehnic in procent maxim de 5% din investitiile de baza, numai pentru proiectele care presupun izolarea unei locuinte existente.

Cine poate primi 40.000 de lei de la stat

Pot primi acesti bani cetatenii romani sau cetatenii UE cu domiciliul stabil in Romania, titulari ai autorizatiei de construire pentru imobilul la care se doreste efectuarea lucrarilor destinate eficientei energetice sau proprietari-coproprietari ai acestor imobile.

De asemenea, sunt acceptati si cei care dovedesc ca sunt proprietarii terenului pe care vor construi imobilul respectiv. Acestia nu trebuie sa aiba datorii la bugetul statului sau la bugetul local si nici sa fi fost condamnati pentru o infractiune impotriva mediului.

Prima de eficienta energetica se acorda, totodata, doar celor cu constructii de peste 50 de metri patrati, cu un regim de inaltime de maximum P+2 si care dovedesc prin proiectul depus  realizat de un arhitect ca vor folosi materiale organic-naturale si finisaje compatibile pentru pereti si acoperis (canepa, lana, bumbac-denim reciclat, pluta,celuloza din materiale reciclabile si alte materiale de origine organic-naturala similare).

Facebook Comments

LEAVE A REPLY