8 decembrie 1982 – Ziua în care zaibărul a învins vinul de Bordeaux

0
2217
universitatea craiova
sursa fotografie: www.gsp.ro
Legendele nu mor, rămân să bucure copilăria, dar şi să-i conducă pe cei mari în lumi frumoase, pline de poveste. Iar ziua de 8 decembrie 1982 se încadrează perfect în acest tablou.

____________________________________________________________________

În pofida frigului, pe 8 decembrie 1982 ” Cetatea Băniei” era luată cu asalt încă de la primele ore din toate colţurile Olteniei de iubitorii fotbalului, sosiţi în speranţa că vor asista la o nouă calificare în primăvara  europeană.
Ar fi fost a doua consecutivă după ce, în 1981, Bayern-ul lui Rummenigge îi eliminase pe craioveni în “sferturile” Cupei Campionilor Europeni. Și de data aceasta Universitatea avea adversari tari, pe cei de la Girondins Bordeaux, unul din numele de legendă ale fotbalului francez.
Dupa un meci tur câștigat de francezi cu 1-0, în urma unui penalty înscris de Alain Giresse, oltenii sperau într-o minune. Și avea să se întâmple cu ajutorul celor 40 000 de suporteri care au umplut până la refuz bătrânul stadion “Central”.
Cu cinci minute înainte de pauză, Aurică Țicleanu a aprins speranțele suporterilor cu un șut care s-a oprit în plasa porții franceze. Era  1-0 pentru Craiova iar “Central”-ul se transformase într-un vulcan alb – albastru. Pentru că nu s-a mai întâmplat nimic notabil pe tabela de marcaj până la sfârșitul celei de-a doua reprize, s-a intrat în prelungiri. Golul lui Geolgău din minutul 101 a deschis “fiesta oltenească”.
După meci, marele Fănuş Neagu avea să descrie astfel soarta partidei: „Zaibărul a învins Bordeaux-ul!“.  Antrenorul francez, Aimee Jacquet, aflat sub puternica impresie a meciului declara presei: “Universitatea e cea mai puternică echipă dintre toate pe care le-am întalnit în ultimii 3 ani, mai mare chiar decît S.V. Hamburg”.
Sezonul 1982 – 1983 a reprezentat cea mai mare performanță a unei echipe de club din România de până în acel moment. În 1982 – 1983, rând pe rând, Fiorentina, Shamrock Rovers, Bordeaux și Kaiserslautern s-au înclinat în fața echipei supranumite ” Craiova Maxima”, un fenomen care strângea meci de meci 40 000 de spectatori veniți din toate colțurile țării. Ne-am oprit în semifinale dar legendele despre această echipă continuă să dăinuie și în zilele noastre și o vor face pentru multe decenii de acum înainte.
Legendele s-au numit   Lung, Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu, Țicleanu, Balaci, Donose, Beldeanu, Crișan, Cămătaru. 

sursa parțială informare: www.gsp.ro

Facebook Comments

LEAVE A REPLY