La mulți ani, Internet

0
904
Internet

      Pe 23 august, internetul, așa cum îl știm noi, a împlinit 25 de ani.

  În 1991, în această dată cu semnificație istorică pentru țara noastră, rețeaua de calculatoare, cunoscută sub prescurtarea W.W.W., a devenit accesibilă tuturor categoriilor de consumatori, punându-se astfel bazele revoluției digitale.

  Invenția internetului îi aparține lui Tim Berners-Lee, savantul realizând această descoperire pe 6 august 1991, la CERN, în Elvetia. Tim Berners-Lee a înțeles necesitatea schimburilor de date și rezultate dintre oamenii de știință și potențialul nerealizat de milioane de calculatoare conectate împreună prin intermediul internetului. Astfel a văzut o oportunitate în a uni hypertextul cu internetul, creând World Wide Web.

 În iulie 2016, Consiliul Națiunilor Unite al ONU a adoptat o rezoluție prin care sunt condamnate statele care în mod intenționat restricționează accesul la internet al cetățenilor, conform www.theverge.com.

 Rezoluția, ce nu are caracter obligatoriu, a fost contestată de țări precum: Rusia, China, India, Arabia Saudită și Africa de Sud, aceste state cerând ONU  să scoată din proiectul de rezoluție fragmentul care ”condamnă fără echivoc măsurile de împiedicare sau întrerupere intenționată a accesului către distribuirea informațiilor în mediul online”.

   Deși există foarte multe bariere în acest sens, aproape jumătate din populația globului are acces în acest moment la internet. Potrivit celor de la Facebook, numărul actual al utilizatorilor de internet este de 3.2 miliarde, rata de creștere fiind de 200-300 de milioane pe an.

 În acest sens, pentru a crește numărul utilizatorilor de internet, mari companii precum Google și Facebook au lansat programe cu baloane de heliu și drone, programe ce vizează în special țările din Africa sau America Latină, unde rata utilizatorilor de internet este mai mică.

 Într-un clasament al țărilor, în funcție de viteza internetului, România ocupa primul loc în Europa și un loc fruntaș în lume.

 Nu ne rămâne decât să facem un exercițiu de imaginație și să ne gândim cum ar fi fost lumea dacă Tim Berners-Lee nu ar fi făcut această descoperire acum 25 de ani.

 

 

Facebook Comments

LEAVE A REPLY