1912 ani de la finalizarea Podului Lui Traian

0
8566

Animație grafică 3D cu Podul lui Traian construit de Apolodor din Damasc (cel care a construit și Columna lui Traian) în primăvara anului 105.

Scopul construcției a fost acela de a facilita accesul trupelor și proviziilor romane conduse de Traian în timpul celei de-a doua campanii în provincia Dacia condusă în acel moment de către Decebal.

Mai jos aveti o animație 3D realizată de Dan Marino

Locul ales pentru construirea podului i-a aparținut tot lui Apolodor din Damasc în zona Severinului de azi, datorită stabilității albiei Dunării dar și calmității apelor.

Podul măsura 1135 metri lungime legând castrul Pontes (Malul Sârbesc) de castrul Drobeta. Podul avea 18 metri înălțime și 12 metri lățime permițând trecerea unei legiuni de cavalerie în marș.

800px-072_Conrad_Cichorius,_Die_Reliefs_der_Traianssäule,_Tafel_LXXII_(Ausschnitt_01)Apariția podului pe Columna lui Traian

Îndepărtarea podului a fost făcută in timpul lui Hadrian (succesorul lui Traian) datorită invaziei barbare din nord.

În anul 1856 cand apele dunării scădeau înca se mai vedeau cei 20 de stâlpi ai podului. În anul 1906 au fost distruși doi stâlpi care disturbau traficul pe Dunăre. În anul 1982 doar 12 stâlpi au mai fost găsiți de către arheologi.

450px-Piciorul_Podului_lui_Traian,_malul_românesc_(19_august_2009)Piciorul podului acum

Facebook Comments

LEAVE A REPLY